Tak jako má Prostějov svůj secesní Národní dům, stojí v Konici dům živnostenský. Oba byly nejen v době svého vzniku jednoznačně největší architektonickou chloubou svých měst. V obou vždy fungovala restaurace, ale také se v nich hrálo divadlo. Koncem roku 2021 jedna z nejvýraznějších dominant centra Konice změnila majitele, který představil své plány. S ročním odstupem Večerník zajímalo, jak se situace vyvinula... 

Majitelem konického „Živňáku“ se loni stal podnikatel Petr Michek. Ten byl do té doby lidem v regionu znám zejména jako provozovatel Čertových rybníků u Čunína, v jejichž sousedství se pustil do budování biotopového koupaliště. Stál rovněž za výstavbou nového bytového domu, jenž v Konici vyrostl jen pár metrů od „Živňáku“. Do širšího povědomí se však zapsal také jako kandidát na senátora i dlouholetý přítel někdejšího premiéra Jiřího Paroubka.

Michek před rokem deklaroval, že chce konickému „Živňáku“ vrátit jeho ztracený lesk, upozorňoval však, že se v tomto případě jedná o běh na dlouhou trať. To se s ročním odstupem potvrdilo, chystaná rekonstrukce zatím stále zůstává v rovině plánů.

 

Svoji roli v tom nepochybně sehrály i četné další aktivity jeho majitele. „S panem architektem Dobešem již spolupracujeme na přípravě plánované rekonstrukce, při níž chceme využít i historickou dokumentaci. Nicméně aktuální prioritou je pro nás dokončení bytového domu K-Centrum v ulici E. Beneše, kde by měla fungovat i prodejna. Místo dosud zavřené restaurace v ‚Živňáku‘ jsme otevřeli provoz ‚Rybárny‘ na náměstí, která zůstávala řadu let zavřená. Díky tomu se lidé v centru Konice mají opět kde najíst,“ nastínil Petr Michek.

Pokud byla vyhlídka na rekonstrukci „Živňáku“ před rokem poněkud nejasná, pak nový majitel od počátku hovořil o tom, že chce, aby tamní kulturní sál opět sloužil kultuře. „Platí, že sál nabízíme spolkům bezplatně k využití, zatím se tu však konala asi jen jedna větší akce,“ reagoval na přímý dotaz Večerníku Petr Michek, jehož působení nepochybně výraznou měrou zasáhne do života Konice i celého regionu.