První tým druholigové tabulky připadl na 19. kolo fotbalistům Prostějova. Na Hanou dorazila uplynulou sobotu Příbram, která i přes známé ekonomické potíže nadále vládne FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE. A stejně tak tomu bylo i v areálu SCM Za Místním nádražím. Po proměněné penaltě kanonýrem Wagnerem, jenž si po odehrané čtvrthodině připsal už 12. přesný zásah v ročníku, čímž se osamostatnil v čele tabulky střelců, pečetil výhru krátce po změně stran Zeronik. Eskáčku nepomohlo ani velké množství standardních situací včetně rovného tuctu rohových kopů.

Stav před výkopem

Pro oba týmy šlo o velmi důležité utkání. Příbram si chtěla potvrdit dobrou formu a upevnit první pozici v tabulce. Naopak Prostějov hodlal vylepšit pozici v jejím středu a vyhnout se obavám ze sestupového umístění. Favoritem byl každopádně lídr vedený známým koučem Dušanem Uhrinem mladším, která měla před utkáním nejen lepší pozici v tabulce, ale i aktuální formu a 12bodový polštář. Na svůj výlet na Moravu se naladila vítězstvím nad přímým konkurentem o první místo z Líšně. Příbram navíc měla na svou zatím jedinou návštěvu prostějovského stadionu příjemné vzpomínky. V roce 2021 zvítězila na Hané po jasném průběhu 3:1. Domácí kouč Šustr provedl oproti pondělnímu hanáckému derby dvě změny v základní sestavě, když místo Píchala a Dana naskočili Bolf s Kuligem. Hosté přijeli ještě bez hvězdného navrátilce Dominika Maška, ale zato je vedl adept na členství v Klubu ligových kanonýrů Tomáš Wágner.

Vývoj zápasu

Utkání začalo tlakem Prostějova. Eskáčko si v krátkém sledu vytvořilo několik náznaků šancí a bylo daleko více na míči. Po čtvrthodině hry však inkasovalo, podobně jako v předešlém domácím utkání s Varnsdorfem. I zbytek poločasu byli ale domácí lepší, z jejich strany padlo i břevno. Svěřenci kouče Šustra si převahu vytvářeli i díky mnoha rohům, které sice nebyly špatně kopnuté, nicméně přes bránící hráče se k míči hráči Prostějova dostávali jen těžce. Zkraje druhého poločasu Příbram zvýšila náskok na dvě branky. Domácí byli ovšem nadále více na míči, i když jeho herní převaha tehdy přeci jen trochu opadla. Prostějovští si žádali pískání penalty za možný faul ve vápně na Kuliga. V posledních dvaceti minutách měli hned několik šancí, největší v 83. minutě, kdy střelu zpoza vápna vykryl brankář hostů.

Zásadní okamžiky                                                     

Utkání zprvu slibovalo, že v něm Prostějov dá hned několik branek. V 6. minutě centroval Bartolomeu, míč ale neprošel do vápna. A v 8. Mach skvěle obral soupeře a poslal do šance hráče na pravém křídle, ani z této akce střela nebyla. Po čtvrthodině hry navíc přišla pro domácí studená sprcha. Bialkovi utekl míč, ten se dostal k Wágnerovi a domácí hráč musel příbramského kapitána faulovat. Sám nejlepší kanonýr soutěže se penalty ujal a střelou doprostřed ji nekompromisně využil – 0:1. Inkasovaná branka Hanáky nepoložila, jelikož nadále zatápěli hostující defenzivě, zejména nebezpečnými centry z rohů, kterých si za první půli vypracovali osm. Prostějov mohl srovnat, kdy po nahrávce Rolinka střílel Malec, trefil však pouze brankáře. Ve 28. minutě Bolf prošel po lajně, centroval opět na Malce, jehož zakončení bylo sražené, odražený míč následně Elbel poslal mimo. Ve 40. minutě byl Prostějov velmi blízko branky, po rohu přišlo totiž zakončení Schaffartzika do břevna, odražený míč Koudelka následně poslal mimo. Až ve 43. minutě si připsali Středočeši první střelu ze hry, když z rohu vápna střílel Vokřínek.

Druhá půle začala pro eskáčko nejhůř jak mohla. Už ve 48. minutě totiž prohrávalo 0:2. Po kombinaci hostů střílel přízemní ranou osamocený Jakub Zeronik – 0:2. Prostějov se poté znovu pustil do útočení. Bartolomeu v 52. minutě zkoušel bránu trefit z těžkého úhlu z voleje, minul. 61. minuta přinesla sporný zákrok na Rolinka, který rozhodčí vyhodnotili jako faul. Prostějov se tak dostal ke standardce z dobré vzdálenosti na postranní čáře, ale nijak toho nevyužil. V 68. minutě po centru uplatnil své centimetry Malec, hlavičkoval, ale netrefil. Krátce nato upadl ve vápně Kulig, odpískání penalty se však nedočkal. V 81. minutě se dostali ke slovu hosté, Čejka prováhal možnost střílet, místo toho centroval. Následně došlo na velkou šanci, kdy hráč Prostějova střílel zpoza vápna, brankář hostů ale dokázal pohotově zakročit. I v závěru druhé půle došlo na opakované rohy eskáčka. Do konce zápasu už pouze Čejka napálil tvrdou ranou soupeře. Prostějovu se alespoň snížit nepodařilo.

Osobnost utkání

Pro Příbram opravdu hodně udělal Marcel Melichar. Prostějov jen dvakrát střílel mezi tři tyče, v obou případech ale šlo o gólové šance. Týmu pomohl nejen důležitými zákroky, ale taky kočírováním obrany při častých rozích a centrech.

Zajímavost duelu

Během utkání dohromady zamířily oba celky mezi tři tyče pouze čtyřikrát. Byl to první zápas Prostějova na jaře, při kterém vládlo opravdu pěkné počasí. Utkání přihlíželo pouze 380 diváků, což je druhý nejnižší počet na domácích zápasech v aktuální sezóně...

Atmosféra střetnutí

Skoro komorní. Diváci se ozývali spíše sporadicky, mnohem více byli slyšet hráči a trenéři. Čestnou výjimku občas tvořili dětští příznivci. A také hlouček fanoušků z Příbrami.

 

 

HLASY TRENÉRŮ

Pavel ŠUSTR –1.SK Prostějov:

„Bohužel jsme udělali dvě velké chyby, při první i druhé brance. Ve druhé půlce jsme se snažili hru zjednodušit, dostat balon nahoru. Dvě chyby soupeř bohužel potrestal. Z daných možností jsme buď standardní situaci nedohráli, dvakrát to tam zachránil brankář, bylo jedno břevno. Škoda. Kluci se snaží, chtějí to otočit, ale nezvládli jsme to. Soutěž je vzácně vyrovnaná, takže každý bod je velice cenný a nervozita může stoupat. Nemůžeme se na to ale vymlouvat. Hráči celou dobu ví, jaká je realita a musí se prostě naučit snášet tlak. Kdo se s tím nenaučí pracovat, nemůže delší dobu hrát profesionální fotbal.“

Dušan UHRIN– FK Viagem Příbram:

„Pro nás to bylo hodně těžké utkání. Prostějov měl poměrně velké množství standardních situací včetně nebezpečných rohových kopů. Chtěli jsme hrát fotbal, jak hrajeme doma, tedy po zemi. Tady to ale nešlo, terén byl moc špatný. Kombinovat se zde prostě moc nedalo. I tak jsme si řekli, že po přesunu na útočné polovině to zkusíme a povedlo se nám to za celou dobu třikrát či čtyřikrát. Dali jsme dva góly. Jsme samozřejmě rádi, že jsme si udrželi první místo. Pro nás to ale bylo těžký zápas. Jsem rád, že jsme všechno zodpovědně odbránili a vezeme si odsud tři body.“

 

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA – 19. kolo

1.SK Prostějov – FK Viagem Příbram

0:2 (0:1)

1.SK Prostějov (oboje zprava, 4-5-1)

Vejmola

Bolf

Bialek

Schaffartzik

Elbel

Koudelka

Bartolomeu

Kulig

Mach

Rolinek

Malec

Branky: –

Střely na branku: 2

Střely mimo branku: 5

Rohové kopy: 12

Žluté karty: 15. Bialek, 64. Kulig

Střídání: 56. Píchal za Bialka, 56. Gábriš za Elbela, 67. Chvěja za Bartolomea, 67. Blahura za Rolinka, 78. Gouamene za Kuliga

Trenér: Pavel Šustr

FK Viagem Příbram (4-4-2)

Melichar

Stropek

Fišl

Sakala

Čejka

J. Jeřábek

Langhamer

Petrák

Zeronik

Vokřínek

Wágner

Branky: 15. Wágner z penalty, 48. Zeronik

Střely na branku: 2

Střely mimo branku: 0

Rohové kopy: 3

Žluté karty: –

Střídání: 80. Antwi za Zeronika, 87. Youssef za Langhamera, 90.(+2) Dudl za Čejku, 90.(+2) Jahič za Petráka

Trenér: Dušan Uhrin ml.

Rozhodčí: Všetečka – Leška, Cichra

Počet diváků: 380