Na celém světě žije už jen pouhých jedenaosmdesát jedinců. Řeč je o vzácné hrdličce sokorské, kterou nyní na vlastní oči mohou spatřit i obyvatelé Prostějova a jeho širokého okolí. Naše krajská zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce totiž získala jeden exemplář tohoto z nejvzácnějších druhů živočichů na planetě.

„Samec hrdličky sokorské přicestoval v minulých dnech ze ZOO v německém Karlsruhe. Stal se tak historicky zcela prvním zástupcem svého vzácného druhu v naší zoo, protože nikdy v minulosti tyto vzácné hrdličky naše zahrada nechovala,“ prozradila mluvčí svatokopecké zahrady Iveta Gronská.

Dopoledne ošetřovatelem

Unikátní opeřenec zatím obývá karanténní voliéru v zázemí zahrady. Zájemci se však na něj mohou přijít podívat v rámci zážitkového programu „Dopoledne ošetřovatelem“. Poté, co se aklimatizuje, bude k vidění i při běžné prohlídce v areálu zoo.

V přírodě je vyhubena

Hrdlička sokorská je skutečným unikátem, ve volné přírodě už totiž byla dávno vyhubena. „Poslední hrdlička sokorská byla pozorována v přírodě roku 1972. Od té doby závisí její přežití na naší planetě pouze na jedincích chovaných v lidské péči. V Červeném seznamu ohrožených druhů má statut EW-extinct in the wild, tedy v přírodě vyhubena,“ uvedla mluvčí svatokopecké zoo. „Její celosvětová populace je už omezena pouze na Evropu, kde v rámci evropského chovného programu (EEP) Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) je ve dvaatřiceti institucích chováno jedenaosmdesát jedinců. Na tomto druhu lze tak příkladně demonstrovat roli moderních zoologických zahrad coby center biodiverzity, díky kterým jsou zachovávány druhy, které by kvůli lidské činnosti zmizely z povrchu Země.“

Problémy s pářením

Jedním z hlavních důvodů, proč už na světě zbývá jen posledních pár desítek hrdliček sokorských, je jejich vnitrodruhová nesnášenlivost. „Je to paradox. Tak jak jsou vůči jiným druhům ptáků tolerantní, vnitrodruhově bývají agresivní. Zdaleka ne každý sameček dokáže utvořit pár s kdekterou samičkou. V případě nesouladu může dojít dokonce i k zabití samice. Je to bohužel jeden z důvodů, proč je v evropské populaci momentálně dvaapadesát samců ku devětadvaceti samicím,“ poskytla Večernbíku zajímavost Gronská s tím, že metodika výběru vhodného páru by měla sestávat z několika klecí se samičkami uvnitř prostoru, kde je samec. „Podle toho, u které samičky bude samec posedávat a vrkat, by měl být utvořen nejvhodnější pár,“ konstatovala a dodala: „Což je ovšem vhledem k počtům žijících jedinců těžko řešitelná záležitost.“

Zkázou byly ovce a kočky

Hrdličky sokorské byly endemitem ostrova Socorro v Tichém oceánu. Nikde jinde na světě se nevyskytovaly. Na 132 kilometrech čtverečních ostrova si žily spokojeně, dokud na něj američtí osadníci nedovezli ovce, které spásly vegetaci, a než na ostrově vznikla mexická vojenská základna, s níž se na ostrov dostaly i kočky, které hrdličky doslova požraly.