Jsou budovy, které když mají jít k zemi, tak je opláču. Nebo si na ně alespoň rád uchovám vzpomínku. A jsou pak takové, nad kterými nejspíš bude truchlit jen málokdo – a já mezi truchlícími rozhodně nebudu.

Do této kategorie spadá prostějovská tržnice. Budova z dob dávno minulých se na jednu stranu nachází v dobrém místě, v centru města. Navíc se v blízkosti dá poměrně dobře zaparkovat. Lokalita tedy dobrá. Ale kazí to vzhled. Postavit tržnici před dominantní budovou kostela, a ještě v této podobě, to se dvakrát nepovedlo. Navíc, budova se na první pohled nachází ve stavu, kdy zrovna k návštěvě nevybízí.

Změnit současný stav mohl projekt, který by měl za ambici celou lokalitu proměnit. A v minulosti se i vyskytl. Jenže celá záležitost tak trochu usnula. A je otázkou, zda si bude takto drahý projekt město moci dovolit. Počítalo se přitom, že by se tržnice nutně posouvat nemusela. Získat by ale mohla zcela nový vzhled.

Tržnice ale zůstala tržnicí, budova se dožila i roku 2023. Byla by škoda přijít o místo na trh přímo v centru města. Mnohem menší škoda by byla, kdyby se současná budova tržnice proměnila. Od základů.