Rozvíjíme Prostějov. Tak se jmenuje platforma, kde se schází nápady jednotlivých občanů města. Díky jejich aktivitě byl v uplynulém roce postaven altán v Kolářových sadech a ve stejném parku bylo také rekonstruováno veřejné osvětlení. Kromě toho vzniklo workoutové hřiště na náměstí Spojenců a chystá se oprava chodníků vnitrobloku v Olomoucké ulici. Letos v únoru mohli Prostějované hlasovat pro nejlepší projekty, s nimiž opět přišli jejich spoluobčané. Večerník zajímalo, jak hlasování dopadlo a co se bude v dohledné době díky tomu realizovat?

Lidé hlasovali o nejlepší občanský návrh v rámci 2. ročníku participativního rozpočtu. Činili tak elektronicky prostřednictvím platformy Rozvíjíme Prostějov nebo formou tištěného anketního lístku. Každý měl možnost přidělit dva hlasy. „Celkem se hlasování zúčastnilo zhruba 700 osob, počet platných hlasů dosáhl čísla 1 050,“ shrnula výsledky hlasování Jana Gáborová, vedoucí oddělení vnějších vztahů prostějovského magistrátu.

Do hlasování postoupilo šest projektů. Od jeho počátku se v čele drželo Discgolfové hřiště v Kolářových sadech, které nakonec také zvítězilo s celkovým počtem 523 hlasů. Nedaleko prostějovské hvězdárny by tak v budoucnu mělo vzniknout hřiště se šesti jamkami, jež by mělo doplnit stávající discgolfové hřiště s devíti jamkami fungující u Hloučely od léta 2020. „V Prostějově je již mnoho lidí, kteří se tomuto sportu věnují, ať už jsou to amatéři, nebo registrovaní hráči DG Club Tailors Prostějov. Hřiště je navrženo profesionálním designérem tak, aby dodržením bezpečnostních pravidel došlo k eliminaci rizika zranění osob. Součástí dodávky budou i discgolfové disky, které budou k zapůjčení v objektu občerstvení u návštěvnického zázemí,“ představil projekt David Kopecký, jenž za ním stojí. Slibuje si od něj zlepšení dostupnosti discgolfového hřiště především pro žáky základních a středních škol.

Na druhém místě skončil projekt nazvaný Super zábava mezi stromy. „Z pohledu maminek chybí u Hloučely dětské veřejné hřiště. Záměrem je postavit v blízkosti posezení U Matesa přírodní herní prvky, které by působily přirozeným dojmem a dobře zapadly do prostředí. Došlo by tak k doplnění stávajících prvků. Výhodou této lokality je možnost zastínění vzrostlými stromy,“ je přesvědčena autorka návrhu Denisa Vitásková.

Třetí nejvyšší počet hlasů pak získala Oprava památníku manželů Vojáčkových, který se nachází před prostějovským Národním domem. Projekt upozorňuje na špatný stav kamenné lavice, která je v půlkruhu umístěna kolem památníku a měla by sloužit pro posezení s pohledem na objekt národní památky. „Je zapotřebí odstranit lišejníky a případné defekty kamene, opravit propadlé a zkřivené železné rošty kolem památníku. Cílem je zajistit důstojné připomenutí činů manželů Vojáčkových a propagace Národního domu,“ vysvětlila ředitelka Městského divadla v Prostějově Jana Maršálková, která s návrhem přišla.

O dalším osudu jednotlivých návrhů by do konce března měla rozhodnout prostějovská radnice. „Pokud budou některé z projektů finančně podpořeny, pak by měly být dokončeny do osmnácti měsíců od jejich schválení,“ prozradila Jana Gáborová.

 

13 hlas graf