V kuchyni pod širým nebem se proměnilo předminulou sobotu hřiště za konickým komunitním centrem. Na značky se totiž ráno připravily týmy okolo kotlíků. Cíl? Jednoduchý. Udělat co nejlepší guláš. A to takový, aby zachutnal porotě. Jednotlivá družstva ale bojovala nejen o její uznání, ale také o Zlatý šufan. „Někteří nepřijeli. Asi tomu nevěřili,“ rozhlížel se po hřišti starosta hasičského sboru a pořadatel Vlastimil Šmída.

Do Konice nakonec dorazili kromě místních také hasiči z Hrochova, Laškova a Mostkovic. „Tady mají připravené dřevo. Tam udírnu, tamhle svařák, tam je pivo. A tady, pro děcka, kdo chce, ať si dá chleba se sádlem,“ ukazuje Vlastimil Šmída. Rovněž si pochvaloval, že můžou soutěžící využívat zázemí bývalé sokolovny. A typy gulášů? „Ať si každý udělá, co chce. Až tu budeš dýl, můžeš jít dělat porotu,“ láká Vlastimil Šmída.

Po deváté hodině už byly přípravy v plném proudu. Tu se krájela cibule, o kus dál přidávalo maso. Všechny guláše byly masové. I když v jednom případě šlo o uzeniny. „Máme tam, co dům dal. Respektive co tady Vietnamec dal,“ uvedl Michal Roubal, který přijel s laškovskými hasiči. Ingredience kupovali na poslední chvíli. „My jsme dali náskok ostatním,“ shrnul klučina, který šel obhospodařit kotlík. V něm už získal pokrm sympatickou červenooranžovou barvu. O kus dál vařili Mostkovičtí. Ti naopak masem nešetřili. „My děláme dva guláše. Jeden z vepřového plecka a druhý z krkovičky,“ dozvídám se od Věrky, která vede jednu četu kuchtíků. „Jsme zde poprvé a uvidíme. Nevím, co od toho čekat. Ale je to skvělé. A při počtu týmů je šance na výhru. Ale vše nachystané, zázemí fajn,“ poděkovala organizátorům.

Ti kromě soutěže ve vaření gulášů připravili také branný závod. „Bude to pro dvojice. Ty čeká střelba ze vzduchovek, topografie a zdravotní průprava,“ vypočítává Vlastimil Šmída. Spojení těchto dvou akcí někteří účastníci kvitovali. „Je to první akce v roce, vyšlo počasí. A je to příjemná změna. Děti nemusí být od rána napjaté, že poběží, jsou klidnější. Je to pro nás příjemné zpestření začátku sezóny,“ říká Michal Roubal. Výsledkem snažení, a to ať už vařícího, nebo sportovního, bylo příjemně strávené dopoledne. A nakonec také ceny. Dočkal se každý. Šufany si ale odnášeli jen tři nejlepší. Letos se o ně bojovalo poprvé, ale určitě ne naposledy.