První jarní kolo krajského přeboru je minulostí. A týmům z Prostějovska nadělilo spíše úspěchy: dva totiž vyhrály a jeden remizoval. Vedlo se zejména Konici a Čechovicím, oba týmy vyhrály shodně o gól. Zvlášť výhra Čechovic je cenná, tým totiž otáčel dvoubrankové manko. Kostelec zajížděl až do Jeseníku. Odtud si veze bod po velmi emocionálním zápase. Nejméně se vedlo Lipové. Ta totiž ztratila všechny body a na první jarní úspěch si tedy ještě musí počkat.

Lipová na úvod jara smolně padla

Do jara vstoupila Lipová nedobře. Se soupeřem brzy vedla, v samém závěru ale prohrála zápas, který zprvu vypadal jako tříbodový. Lipové se ale nedařilo už před výkopem, musela totiž řešit problém s brankáři. Ten pomohl vyřešit kralický Miler, který donedávna chytal i II. třídu.

Pro Lipovou se původně nevyvíjel zápas špatně. Naopak dlouho měla nakročeno k výhře. „Určitě to pro nás nedopadlo dobře, ztratili jsme jednoznačně body. Zápas se pro nás od druhé minuty, kdy dal Kuba Vyhlídal na 1:0, vyvíjel výborně,“ uvedl kouč Pavel Růžička. Jeho tým ale neproměňoval šance, ani ty největší. „Rozhodující moment utkání nastal asi ve 20. minutě, kdy šel Tadeáš Kosek na bránu sám. Nedal. A byl to důležitý okamžik, jak bychom vedli 2:0, už bychom podle mě dokázali zápas dohrát do vítězného konce,“ smutnil kouč. Druhá půle navíc byla jiná. „Druhý poločas byli domácí bohužel aktivnější. My jsme se bránili,“ konstatoval Pavel Růžička. Po změně stran navíc přišla vyrovnávací branka. „Podle mě penalta určitě nebyla, taky jsem to probíral s brankářem. Podle mě nebyla, ovlivnila utkání. A rozhodla,“ nebyl s výrokem rozhodčího spokojený trenér Lipové. „Za stavu 1:1 jsme měli dvě šance. Nedali jsme a pak jsme v 87. minutě po rohu dostali gól. Pro nás velmi nešťastné utkání. Určitě jsme měli bodovat, ale nemáme nic,“ řekl Růžička. Na závěr pak vzkázal poděkování. „Moc děkujeme Kralicím za výpomoc od Radima Milera. Měli jsme indisponované oba brankáře. Zachytal výborně, chytil i penaltu. Bohužel to k bodům nestačilo. Ale říkám, všechna čest,“ vyzdvihl padesátiletého brankáře.

FK Mohelnice

SK Lipová
2:1 (0:1)
Branky:
54. z penalty Kuba, 86. Srdýnko – 2. Vyhlídal. Rozhodčí: Votava – Kundrát, Šerý. Žluté karty: 83. Bača – 35. Bača, 53. Miler, 66. Ráček, 88. Žilka. Diváci: 186.
 Sestava Lipové: Miler – Žilka, Vykopal (46. Musil), Ráček, Machynek – Bačovský (82. Šup), Bokůvka, Palla (89. Holub), Klimeš, Vyhlídal (73. Přikryl) – Kosek. Trenér: Pavel Růžička.

 

Kostelec ve vypjatém zápase bere bod

Kvalitního soupeře na úvod jara vyfasoval Kostelec na Hané. Utkal se totiž s Jeseníkem, který může pokukovat po postupu. Vyrovnaný zápas nakonec nabídl zajímavou podívanou hned s několika písknutými penaltami a spoustou emocí. Utkání skončilo pro oba týmy smírně tedy remízou.

Na úvod kouč Kostelce na Hané pochválil soupeře. „Chtěl bych pochválit Jeseník. Na takovém hřišti by se dala hrát liga. A to v Jeseníku a v březnu. Utkání pak mělo fantastickou atmosféru, přišla hromada lidí,“ vyzdvihl. Pak už se pustil do hodnocení zápasu. „My jsme v první půlce nevyužili stoprocentní šanci, soupeř po naší hrubé chybě skóroval. Měli jsme pak velkou šanci, gólman ji chytil. Hrálo se vesměs mezi vápny,“ řekl k první půli Lubomír Keluc. Ani po přestávce nemohl být moc spokojený. Brzy se totiž ztráta Kostelce měla zvětšit. „Ve druhém poločase znovu, místo toho, abychom jednoduše odvrátili míč, tak jsme ho minuli, padla druhá branka soupeře. Domácí byli na koni,“ konstatoval Keluc. Jeho tým nicméně nic nevzdal. A šel za vyrovnáním. „Mile mě překvapilo, jak do toho mužstvo šláplo. Najednou jsme na hřišti byli jen my a snížili jsme na 1:2. Po penaltě, která neměla být, jsme srovnali na 2:2,“ řekl k vyrovnávacímu momentu. Jeho tým mohl klidně i vyhrát. „Měli jsme stoprocentní šanci, nastřelené břevno ze strany. Potom Skalník přehazoval brankáře, těsně vedle,“ zmínil některé momenty ve vápně soupeře. Závěr utkání byl hodně divoký. „Rozhodčí řekl, že se budou nastavovat čtyři minuty. Nastavilo se osm. Pak byla písknuta penalta, kdy domácí hráč uklouzl. Sám řekl, že faul to nebyl. Rozhodčí ale pískl penaltu. Soupeř neproměnil, kopl vedle,“ řekl k poslední velké šanci utkání. „Výsledek je spravedlivý. Soupeř si nezasloužil prohrát,“ pověděl. Na závěr pochválil oba týmy, nikterak však rozhodčí.

FK Jeseník

FC Kostelec na Hané
2:2 (1:0)
Branky:
21. vlastní Pavlíček, 69. Kysela – 71. Preisler, 80. z penalty Skalník. Rozhodčí: Trávníček – Svoboda, Vít. Žluté karty: 33. Macura, 86. Cundrla – 45. Vítek. Diváci: 220.
 

Sestava Kostelce na Hané: Vítek – Fajstl, Pavlíček, Lužný, Grulich – Hruban, Kořenovský, Ondroušek, Skalník (93. Kupka) – Škrabal – Preisler. Trenér: Lubomír Keluc.

 

Konice překvapila soupeře, brala tři body

 Konici před jarem opustilo několik hráčů, například Jašíček, jedna z opor. Přesto však tým trenéra Ullmanna – i díky navrátilcům z marodky – dokázal hned na úvod naplno bodovat. Zvládl totiž přestřílet Želatovice, které byly v utkání favoritem. Zápas nabídl dramatickou zápletku, pět branek a rozhodnutí z Krásovy kopačky.

Po utkání byl kouč Konice Petr Ullmann velice spokojený. „Myslím si, že kluci zaslouží velkou pochvalu. Jeli jsme k velmi kvalitnímu soupeři, Želatovice doma body nerozdávají. Jeli jsme tam s pokorou a s tím, že budeme hrát ze zabezpečené obrany a na brejky,“ konstatoval. Tak i jeho tým činil. „Dobře jsme bránili, vyšel nám brejk, kdy se Patrik Krása krásně uvolnil, nastřelil to před bránu a domácí si dali vlastní gól. Do poločasu jsme si nechali vyrovnat, kdy jsme zaváhali,“ poznamenal. Nicméně nic nebylo ztraceno. „Hráče jsem nabádal, že máme šanci na vítězství. Buď neměli svůj den, nebo po zimě to na nich bylo vidět, hodně kazili – to u nich není zvykem,“ pokrčil rameny. Nejistoty na straně soupeře dokázala Konice využít. „V první minutě druhého poločasu se hezky Roman Kamený uvolnil přes obránce a zavěsil pod břevno,“ řekl ke gólové akci Ullmann. „Soupeř byl pak v tlaku, roli hrál i vítr. Za deset minut soupeř po pěkné akci srovnal. Byl to zápas nahoru – dolů. Nám se ale povedlo střídání,“ zmínil kouč Konice. Do hry totiž nastoupil Jaromír Krása, který předtím pobýval na marodce. „Jara Krása se odvděčil za pobyt na hřišti, kdy střílený centr na bránu propadl brankáři,“ popsal Ullmann. Závěr málem pro Sokol nedopadl dobře. „Nastavovalo se pět minut, tam jsme byli pod velkým tlakem. Soupeři se podařilo vyrovnat, byl tam ale odmáván ofsajd,“ oddychl si posléze. Sečteno – potrženo, Konice vstoupila do jara úspěšně. „Kluci to hodně prožívali, byla velká euforie i v autobuse na zpáteční cestě. Před kluky za výkon musím smeknout. Nechali na hřišti všechno,“ poděkoval svým hráčům.

FC Želatovice

TJ Sokol Konice
2:3 (1:1)
Branky:
44. Čtvrtníček, 64. Matušík – 40. vlastní Dlouhý, 46. Kamený, 78. J. Krása. Rozhodčí: Perutka – Slota, Běhal. Žluté karty: 37. Blaha, 69. P. Krása, 90. Snášel. Diváci: 94.
 Sestava Konice: Snášel – L. Blaha (63. R. Krása), M. Bílý, F. Drešr, Plajner (86. Janeček) – Cibulka, Širůček, P. Krása, M. Drešr (68. J. Krása) – Pospíšil, Kamený. Trenér: Petr Ullmann a Vít Hochman.