Probít se až do finále 1. ligy žen ČR 2022/2023? Takové senzace volejbalistky VK Prostějov „B“ přece jen nedosáhly, když v semifinálové sérii dvakrát podlehly o něco lepším Střešovicím. Přesto mohou celkově vydařenou sezónu ve druhé nejvyšší české soutěži dospělých zakončit medailovým úspěchem bronzové hodnoty.

Dvojutkání s favorizovaným Tatranem začínaly Hanačky úvodním soubojem doma. V Národním sportovním centru PV však odstartovaly velmi zakřiknutě a po herní stránce špatně, mnohem energičtější soupeř přesvědčivě ovládl první dvě sady. „Tím, že spolu v daném složení tolik netrénujeme, míváme vstupy často horší. Což byl i tenhle případ,“ chápal trenér prostějovského béčka Zdeněk Sklenář.

Jeho svěřenkyně se ale postupně zlepšovaly, ostřílená tahounka na univerzálu Simona Janečková zvedla úspěšnost útoku a schylovalo se k velkému obratu. Leč na sklonku třetího dějství se dvoumetrová opora bolestivě chytila za lýtko, v mači nemohla kvůli zranění pokračovat. A jak čtvrtá část, tak celé střetnutí číslo jedna patřilo hostům 1:3 (-16, -19, 22, -19).

Navíc stejným výsledkem měl pražský výběr navrch také o den později v odvetě na vlastní palubovce. Tentokrát vše dopadlo 3:1 (16, 20, -20, 18), nejen podle konečného rezultátu měl druhý vzájemný zápas až nápadně podobný průběh. Zprvu strádající moravská parta znovu snížila manko vydřením třetí periody, načež zbytek špílu opanoval o něco kvalitnější protivník.

„Střešovice byly lepší a do finále postoupily zaslouženě. Největší rozdíl byl na přihrávce, kterou měly jistější než my, a především v útoku. Jeho úspěšnost u nás držela jediná Julie Bažó, zatímco na straně velice zkušeného Tatranu dobře zakončovala většina hráček včetně krajních. Za výkony se nicméně nemusíme stydět, papírově silnější družstvo jsme potrápili,“ hodnotil Sklenář střízlivě.

V originálním formátu prvoligového play-off uzavřela ženská rezerva vékáčka celou soutěž sérii o třetí místo. Ta se rovněž hrála na dva duely, avšak Prostějov coby lépe postavený mančaft po dlouhodobé části měl proti Hradci Králové v obou bitvách výhodu domácího prostředí.

„I Hradec má výrazně zkušenější kolektiv než my, což bývá v play-off poměrně důležitý prvek. Proto vnímám právě soupeře jako mírného favorita, takových šedesát ku čtyřiceti procentům. My však budeme doma, to je zase naše výhoda. Každopádně mladé holky VK nasbírají další nesmírně cenné zkušenosti mezi ženami pro zbytek tohoto ročníku mládežnických extralig i do příštích let. A vybojovat bronz z první ligy dospělé kategorie vnímáme jako obrovskou motivaci,“ zdůraznil před kláními o hodnotný kov Sklenář.

1. LIGA ŽEN ČR 2022/23

Výsledky semifinále: VK Prostějov B – Tatran Střešovice 1:3 (-16, -19, 22, -19) a Tatran Střešovice – VK Prostějov B 3:1 (16, 20, -20, 18), TJ Slavia Hradec Králové – Bižuterie SG Jablonec 0:3 (-18, -22, -14) a Bižuterie SG Jablonec – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (18, -13, 20, 18).

Finálová dvojice: Bižuterie SG Jablonec – Tatran Střešovice. Série o bronz: VK Prostějov B – TJ Slavia Hradec Králové.