V posledních letech se v České republice začalo prosazovat omezování jednorázových obalů. Zatímco na poli evropské politiky dostaly červenou třeba plastové příbory a zdá se, že do budoucna mají odzvoněno také kelímky, v maloobchodě jsou stále častěji vidět bezobalové obchody. Těmi se aktuálně pyšní nejen krajská, ale často i města typu Prostějova.

V bezobalových prodejnách platí, že zde obalů najdete naprosté minimum. A plastové žádné. Většinu zboží zde podávají z dóz, misek nebo třeba přepravek. Zájemcům obvykle bezobalové obchody v případě potřeby nabídnou – povětšinou za drobný poplatek – papírový sáček nebo nádobu. V ideálním případě by si ale lidé měli sami přinést uzavíratelnou nádobu, ve které si následně produkt odnesou.

Bezobalové obchody staví na tom, že řada lidí se snaží od plastových obalů oprostit. Ať už za tím stojí to, jak často se musí obaly vynášet a kolik jich je, nebo třeba i pohyb v přírodě. Své mohl udělat i sedm let starý dokument A Plastic Ocean a samozřejmě sociální sítě, zde se snadno dá najít spousta fotografií toho, jak vypadá velký odpadkový ostrov v Pacifiku nebo geograficky blíže třeba některá řeka na Balkáně – příkladem je třeba Drina, o jejímž děsivém zamoření odpady informovala média naposledy v lednu.

Co ale od bezobalových obchodů čekat za zboží? Často se jedná o přílohy jako rýži, těstoviny, vločky, cukr či krupici. Ve velkém se také jedná o pečivo, sladkosti včetně bonbonů, dále sušené plody a oříšky. V některých takových prodejnách – včetně té prostějovské – se ale můžete setkat také s hygienickými potřebami a drogistickým zbožím. Zajímavostí je třeba stáčená drogerie.