Velké emoce vyvolalo rozhodnutí vedení České pošty o uzavření 300 poboček. Nejinak tomu je i na Prostějovsku. Přímo ve městě má dojít ke zrušení čtyř míst, přičemž jedno je obzvlášť hojně navštěvované.

Nový problém tak bude mít tisíce lidí. Čtvrtek 6. dubna, všední den dopoledne. Všude ve městě relativní klid. Ne tak ovšem docela, na pobočce České pošty v Plumlovské ulici se zaměstnanci nezastaví. Lidé stále přichází. Tvoří se fronty, vše jde ale jako na běžícím pásu.

Žádný klid před bouří a na první pohled ani skleslá nálada. Stav na provozovnách ČP se prozatím ničím nevymyká. Alespoň dokud se člověk nezačne ptát. Pobočka v Plumlovské ulici má být jednou ze tří set, které už 1. července neotevře. Běžní obyvatelé zasažených lokalit se nyní snaží s novinkou vyrovnat. Poštu nevyužívají pouze k odesílání nebo přijímání zásilek, ale také k platbám nebo vyzvedávání důchodů.

„Je to jedna z bezbariérových pošt, protože na jedničku vede pět šest schodů, na nádraží taky. Akorát v pasáží u Teska je ještě dobrý přístup,“ říká postarší žena o berlích. Připomíná dostupnost služeb, což lidé s horší pohyblivostí oceňují nejvíce. A právě oni berou často poštu ztečí. „Asi u toho vůbec nemysleli. A na nás s problémy pohybu už vůbec ne,“ dává se do hovoru další žena. „Dělali to od stolu,“ shodnou se obě dámy. „Bydlím na sídlišti a chodí sem hodně lidí. Je to špatné. Nikdo, s kým mluvím, s tímto nesouhlasí,“ běduje paní Marie. „Naštěstí ke mně dochází syn a nějaké věci vyřídí on…,“ dodává žena, u níž je vidět nespokojenost a nejistota.

Pobočku využívají i mladší lidé. „Teď budeme muset vše řešit elektronicky. Nic jiného nám asi nezbyde,“ odpovídá Večerníku žena po třicítce na dotaz, co říká na uzavření pobočky v Plumlovské ulici. Tu zde lidé nachází odnepaměti, před lety dokonce prošla modernizací. Právě přítomnost pošty přitom někteří lidé v okolí vnímají coby důležité plus tohoto místa k bydlení. „Jsem zklamaná. Vím, že se budou pobočky zavírat, ale až od vás slyším, že i tato. Bydlím tady kousek. Špatné, co mám dělat?“ pokládá si řečnickou otázku další klientka, která se představí coby Marie.

Řada lidí přitom nemusí ani vědět o tom, že o pobočku přijdou. Na dveřích pošty se to klienti ani týden po vyhlášení nedočetli. „Komunikace byla a je nulová. Česká pošta je v gesci Ministerstva vnitra a to selhalo,“ komentuje situaci Bedřich Grulich, který působil v odborech pošty.

Před hotovou věc v případě rušených poboček přitom bylo postaven i magistrát, proti čemuž se veřejně ohradil primátor města František Jura. Grulich nespokojenost chápe. „Zrušit v Prostějově čtyři pošty – Dolní, Sladkovského, Plumlovská, Vrahovická – je projevem amatérismu a zejména vrcholné arogance a pohrdání občany a municipalitami ze strany státu a ministerstva vnitra. Pan Rakušan hovoří o tom, že se jedná o manažerské a odborné rozhodnutí. Ne! Jde ryze o rozhodnutí politické,“ nebere si servítky Grulich. „Hovoří o tom, že pošty k uzavření byly vybírány z hlediska mnoha kritérií. Analýza je ale tajná. Tedy nevíme, jak byl výběr prováděn. Známe jen tragický výsledek. Bezbariérovou poštu v Plumlovské ulici, jež obsluhuje velká sídliště, bych zrušil pouze v jednom případě. A to, že bych se silně uhodil do hlavy!“