Hned několik případů poškozených zpětných zrcátek u zaparkovaných automobilů řešili v průběhu uplynulého týdne prostějovští strážníci a jejich kolegové z Policie ČR.

 

„Zlatá brána otevřená, zrcátkama rozedřená,“ si zřejmě notovali dva vagabundi u prostějovského obchodního domu v centru města, kde se předminulý pátek 31. března bavili ukopáváním zrcátek zaparkovaných automobilů. Příchozí hlídku strážníků kontaktovalo hned několik svědků, kteří mužům zákona ochotně ukázali, kdo má na svědomí na místě se nacházející zrcátkový vandalismus. „Dle udaného popisu strážníci podezřelou dvojici zastihli před Zlatou bránou. Jednalo se o muže ve věku devětatřiceti a třiceti let. Mladšího muže několik svědků nezávisle na sobě označilo, že právě on zpětná zrcátka ukopával. Vzhledem k tomu, že jeho jednáním bylo poškozeno několik vozidel, vzniklo podezření ze spáchání trestného činu,“ uvedla k případu Tereza Greplová, vedoucí skupiny prevence Městské policie Prostějov. V průběhu kontroly poškozených aut a zjišťování vzniklé škody, se na místo dostavila i hlídka Policie ČR, která si celou záležitost rovnou převzala k dalšímu šetření. 

Jen o dva dny později po osmé hodině přijal operační důstojník městské policie na lince 156 další oznámení, že nedaleko náměstí Spojenců je několik poškozených aut. K hlídce se přímo na místě přihlásili dva majitelé poškozených aut. „Vozidla stejné tovární značky měla poničená zpětná zrcátka na straně řidiče,“ prozradila Tereza Greplová s tím, že pátráním v okolí zjistili strážci veřejného pořádku další vozidlo s poškozeným zrcátkem. Po pachatelích však nebylo v širokém okolí ani vidu, ani slechu. „Vzhledem k tomu, že škodu způsobil neznámý pachatel a její přesnou výši nebylo možné vyčíslit, byla na místo přivolána hlídka Policie ČR, která si celý případ převzala k dalšímu šetření,“ konstatovala i ke druhému případě vedoucí skupiny prevence Městské policie Prostějov. 

To ale nebylo v uplynulém týdnu všechno! Třicetiletý chlapík z Prostějova má zřejmě averzi vůči automobilům, nebo si jen možná v opilecké pýše potřeboval dokázat, jaký je geroj. Procházeje se známým Hradební ulicí a Žižkovým náměstím se značně ovíněn bavil ukopáváním zrcátek u zaparkovaných vozidel. Většinou se netrefil, u tří automobilů se mu ale ´zadařilo´. „V Hradební ulici mu padlo do oka vozidlo Škoda Citigo a ukopnul mu zpětné zrcátko. Dál oba muži pokračovali na Žižkovo náměstí, kde jeden z nich poškodil nejprve vozidlo Volkswagen tím, že kopl do předních a zadních dveří na levé straně a ukopl, stejně jako u předchozího vozu, zpětné zrcátko. Obdobně dopadl i automobil značky Marcedes, které přišel taky o zrcátko, a navíc z něho neznámý pachatel vylomil vnější opláštění a tím poškodil dvě úchytky,“ popsala řádění vandalů Tereza Greplová.

V další exhibici mu zabránili přivolaní strážníci Městské policie, kteří ho zajistili a následně předali kolegům z Policie ČR. „Škodu na poškozených vozidlech vyčíslili jejich majitelé na dvaadvacet tisíc korun. Mladý kopálista bude čelit obvinění z poškozování cizí věci, za což mu hrozí roční pobyt v nápravném zařízení, lidově zvaném kriminál,“ dodala mluvčí prostějovských strážníků.