V životě každého z nás se střídají okamžiky nenadálé radosti s těmi, kdy naopak musíme ledacos překousnout. Opravdový veletoč během pár hodin zažil Michal Zajíc. Svérázný mladík nepochybně zajásal, když dle svých slov našel platební kartu, jež měla ležet na Dolní ulici v Prostějově.

Rázem se pustil do nakupování několika krabiček oblíbených černých „camelek“ či něčeho k jídlu. Když však vyrazil do drogerie, spadla klec. Nejenže si z ní už nic neodnesl, navíc si tam pro něj přijeli policisté. Minulé úterý 4. dubna putoval před prostějovský soud a vzhledem k jeho temnému způsobu života jej čeká i vězení.

Čtyřiadvacetiletý Michal Zajíc pochází z vesničky Nová Lhota nacházející se v samém srdci malebných Bílých Karpat. Jeho život zásadním způsobem poznamenal alkohol, ze závislosti na něm se pokoušel v minulosti neúspěšně léčit. Do Prostějova se zadlužený mladík s několika exekucemi na krku přestěhoval kvůli práci. Nějaký čas byl zaměstnaný v jedné ze zdejších firem působících v automobilovém průmyslu. Jenže docházet pravidelně do továrny nezvládal, a tak brzy skončil. Stále přitom doufal, že azyl najde u své maminky, která však s ním minimálně do doby, než se dá do kupy, nechce mít nic společného.

U Okresního soudu v Prostějově Zajíc ze všeho nejvíc působil vyplašeně. Na dotazy odpovídal velmi pomalu a rozvážně, trochu si při tom šlapal na jazyk, což vzbuzovalo dojem, že si před hlavním líčením dal něco ostřejšího na kuráž.

„ADHD mi komplikuje život“

Obžalován byl z toho, že poté, co letos v lednu údajně „našel“ kartu v Dolní ulici, jejím prostřednictvím neoprávněně vybíral peníze. Nejprve na blízké benzince koupil cigarety, posléze vyrazil na nákupy do Kauflandu. Netrvalo však dlouho a majitelce, která o kartu za nevyjasněných okolností přišla, se podařilo ji zablokovat. Michal Zajíc z ní tak stihl utratit pouze necelou tisícovku. I po zablokování se však pokoušel nakupovat dál, nepodařilo se mu to však ani v Kauflandu, ani v blízké drogerii, kam si pro něj navíc přijeli policisté.

Zásadní pro rozhodování soudu bylo to, že se Michal Zajíc uvedeného činu dopustil v době, kdy byl v podmínce za předchozí loupež. Celkem má přitom v rejstříku už čtyři záznamy: kromě loupeže je to také za ublížení na zdraví a vyhrožování. Obžalovaný se snažil hájit tím, že mu byla diagnostikována ADHD. „Mrzí mě, že má tato nemoc na mě tak negativní vliv. Jediné, co by mě asi zachránilo, je práce, ale na druhou stranu nechci dělat úplně všechno,“ mudroval Zajíc u soudu, který jej nakonec poslal na osm měsíců do vězení. „S ohledem na předchozí podmíněné odsouzení neměl soud možnost volit jiný druh trestu. Polehčující okolností je naopak přiznání obžalovaného i nízká škoda,“ odůvodnila druh a výši trestu soudkyně Adéla Pluskalová s tím, že si obžalovaný pravděpodobně odsedí i trest, který mu byl původně podmíněně odložen.

Rozsudek dosud není pravomocný, obžalovaný si ponechal lhůtu pro možnost odvolání.