Důvodů konce obchodu či výrobny bývá více. Jsou to třeba vysoké náklady na provoz, malý zájem nebo prostě jen stěhování. Některé provozovny si udělaly i jméno předtím, než skončily. Na dalších řádcích tak trochu zavzpomínáme na jednotlivé pobočky nebo firmy, které v Prostějově byly, už je ale nenajdeme. Nebo se přesunuly do méně viditelných lokalit.

Hodně časté jsou konce restaurací v Prostějově. Zcela zavřely nedávno například Four stories nebo ve stejném bloku se nacházející Jadran club, později Daniel’s kitchen. Nenajíme se už ani v někdejším H-Clubu, nenapijeme v obnovené nádražní restauraci Pivárium Hlavák. Prázdno je v restauraci Fiesta, u níž to ale vypadá na stavební činnost – někdejší oblíbené restaurace se tak možná ještě dočkáme. Skončila ale také pobočka Dési ve Svatoplukově ulici, která se přitom nachází v sousedství autobusové zastávky a dvou škol. Dobré pověsti se pak těšila 1. Moravská Štrůdlárna. Podnik byl prvním a zatím také posledním, kde se dělaly téměř výhradně štrůdly, sladké i slané.

Pokud se přesuneme od oblasti gastronomie, najdeme další místa, kde dříve bylo živo, nyní už jsou ale opuštěná. Příkladem budiž bývalá lékárna u Černého orla a jen o kus dál prodejna levných knih. Oba prostory pojí něco společného, dosud se za ně nepodařilo najít náhradu. Levný textil pak více než před rokem zmizel z Kravařovy ulice.

Celá řada provozoven a obchodů je prázdná ve Svatoplukově ulici, kde navíc těchto prostor spíš přibývá, než ubývá. Totéž platí o ulici Vápenice, odkud zmizela před časem třeba výroba pizzy a nedávno i rybárna. Prodejna ryb je nicméně dále v ulici Újezd.

Jsou však i případy, kdy došlo na rychlou výměnu nájemců, třeba v Brněnské ulici. Zde byly vedle sebe dvě pekárny. Skončily krátce po sobě loni, brzy poté už ale byly oba prostory zase v provozu, i když tentokrát se zcela jiným typem služeb.