Plameny, hustý dým, jedovaté plyny a teploty, které jdou hrubě za hranici snesitelnosti. To vše musejí při požáru hasiči zvládnout a v těchto podmínkách pracovat, zachraňovat, hasit. 

Aby se na nepřívětivé prostředí připravili, absolvují povinně výcvik ve flashover kontejneru. Jde o polygon, v němž se simulují reálné podmínky při požárech v uzavřených prostorech. V našem Středisku praktického výcviku v Hamrech na Prostějovsku pozorují profesionální i dobrovolní hasiči v trenažeru nejen rozvoj požáru a jeho chování v různých fázích, ale také nacvičují bojovou taktiku. Podívat se můžete na unikátní záběry pořízené přímo uvnitř polygonu.

V současné době je u HZS Olomouckého kraje jmenováno 23 lektorů pro výcviky ve flashover kontejneru a ročně se zde proškolí stovky hasičů z Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje. Výjimkou ovšem nejsou ani výcviky pro kolegy ze zahraničí.

Uvnitř simulátoru hasiči studují několik jevů, které mohou při požáru v uzavřených prostorech nastat:

  • Flashover

Je to situace, kdy dojde k náhlému vzplanutí všech hořlavých materiálů v celém prostoru hořící místnosti najednou. Hlavní příčinou tohoto jevu je současné zahřátí všech hořlavých hmot v místnosti zplodinami hoření na takovou teplotu, při níž uvolňují ze svého objemu hořlavé plyny a páry.

  • Rollover, jinak flameover

Vzniká, když se shromáždí větší množství hořlavých plynů v počáteční fázi požáru u stropu hořící místnosti. Tyto velmi zahřáté plyny jsou vytlačovány zplodinami hoření z hořící místnosti do okolí, kde se mísí se vzdušným kyslíkem. Jestliže koncentrace hořlavých plynů dosáhne mezi hořlavosti, dojde k jejich vznícení a rychlému rozšíření požáru.

  • Backdraft

Po fázi volného rozvoje může při požáru v uzavřené místnosti dojít k takovému poklesu koncentrace kyslíku ve vzduchu, že není možné další plamenné hoření. Hořící místnost je zcela zaplněna hustým kouřem. Teplota v místnosti může dosahovat až 500 stupňů Celsia, tlak vzduchu rychle roste. Vlivem intenzivního sálavého tepla dochází k uvolňování výbušných plynů (např. metanu) z předmětů v zasažené místnosti. Backdraft vznikne, když do místnosti vnikne čerstvý vzduch s normální koncentrací kyslíku. Vniklý vzduch naředí směs horkých plynů pod horní mez výbušnosti. Nic pak nebrání výbuchu směsi hořlavých plynů a par v zasažené místnosti.

Flashover kontejner je soubor prvků sestavených do systému, který dovoluje simulovat reálné podmínky při požáru v uzavřeném prostoru. Jde o systém sestavený z běžných ISO kontejnerů (12m, 6m), ve kterých mohou jednotky PO nacvičit taktiku a vedení zásahu při požárech v podmínkách celkového vzplanutí.

por. Mgr. Lucie Balážová
tisková mluvčí 
HZS Olomouckého kraje
T: 777 420 107
T: 950 770 039
M: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
M: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.