Tady přijdou občané o další službu. Ministerstvo financí rozhodlo, že k 1. červenci zruší celkem 77 poboček Finančního úřadu ČR. Týkat se to bude i místa, které dosud funguje v Konici. Vedení města chce, aby možnost zdárně vyřešit daň z nemovitosti či podat daňové přiznání zůstala v Konici zachována i v nadcházejících letech, a to alespoň v měsících leden a březen, kdy jsou úřady nejvíce vytížené.

V průběhu uplynulého týdne vyšlo najevo, že v Olomouckém kraji by měly skončit Finanční úřady v Litovli, a právě v Konici. Za rozhodnutím Ministerstva financí má stát snaha o úspory s odkazem na postupující digitalizaci státní správy. Vedení města však tento krok nemile překvapil. „Chápu, že stát musí šetřit, nicméně myslím, že v případě Konice bude úspora minimální. A co se týče digitalizace, tak o ní se sice hodně hovoří, o tom, v jakém stavu se u nás nachází, si však může udělat obrázek každý sám…,“ komentoval rozhodnutí ministerstva konický starosta Michal Obrusník.

„Finančák“ v Konici fungoval již pouze jako podatelna. Každý týden zde po dva dny úřadovaly dvě pracovnice. „Tato frekvence byla asi skutečně nadbytečná. Přesto si myslím, že v lednu, kdy se řeší daň z nemovitosti, a v březnu, kdy se podávají daňová přiznání, by bylo vhodné, aby v Konici někdo z Finančního úřadu byl lidem k dispozici. Budeme se snažit, aby to i v příštích letech bylo zhruba pětkrát v každém z těchto dvou měsíců,“ naznačil Obrusník s tím, že je ještě třeba dořešit potřebné záležitosti týkající se například prostor, v nichž by úředníci byli lidem k dispozici.

Podle starosty ztráta možnosti podat daňové přiznání v dostupné vzdálenosti od domova je jedním faktorů, které mohou negativně ovlivnit rozhodování lidí o tom, kde chtějí žít a podnikat. „Tento a podobné kroky mohou vést k tlaku, aby se lidé stěhovali do větších aglomerací, což se negativně projeví na dalším rozvoji venkova,“ míní Michal Obrusník.