Kuchyně, střed každé domácnosti. Zde trávíme čas rádi (někdy až příliš), sem často nesměřujeme jen za jídlem, ale i na společenské rodinné události. Kuchyně obvykle patří taky k nejsvětlejším místnostem v bytě/domě. Také však právě kuchyně patří k místnostem, které se nám tu a tam mohou tak trochu vymknout z rukou. Co je tím myšleno? A jak z toho ven?

Předně média spolu s vědci opakovaně přicházejí s tím, že nejzamořenější bakteriemi bývá zpravidla ne koupelna, chodba nebo toaleta, ale právě kuchyně. Být pořádný se tak v kuchyni vyplatí více než kde jinde. Nenechat být dlouho neumyté nádobí na jednom místě, snažit se čistit i špatně přístupná místa. A zkrátka nebrat úklid – zametání, vysávání a umývání – jen jako něco otravného, ale spíše nezbytného.

Dobré je neudělat si z kuchyně místo, kam se ráda stěhuje všelijaká havěť. Důsledně tedy mít přehled o tom, v jakém stavu je ovoce nebo zelenina. V opačném případě čekejte návštěvu octomilek, ze kterých určitě nebudete mít radost. Totéž ale platí třeba o spíži. Zde se naopak můžete setkat, v případě zanedbaného úklidu nebo dlouho otevřených a špatně zabalených potravin, s moučnými červy nebo moly. A těch se člověk dlouho a těžce zbavuje. Ale pozor, hmyz se vám teoreticky může nastěhovat také do koření. Což je další důvod, proč průběžně a často uklízet.