Nesmírně náročná obhajoba mistrovského titulu volejbalistkám VK Prostějov v tvrdé konkurenci UNIQA extraligy žen ČR 2022/2023 nevyšla. Po semifinálovém vyřazení Královým Polem bRNO však ještě zůstává ve hře bronzová medaile, o niž se svěřenkyně trenéra Čady poperou během nejbližšího týdne s Libercem.

„O motivaci se vůbec nemusíme bavit. Sice nám nevyšel postup do finále, ale pořád můžeme získat bronz, což by určitě byl dílčí úspěch. A vlastně i splnění medailového cíle, který jsme si dali před začátkem sezóny. Za třetím místem proto půjdeme ze všech sil,“ ujistil hlavní kouč vékáčka Miroslav Čada.

Série o třetí příčku se hraje pouze na dva vítězné duely, přičemž odstartuje v úterý 25. dubna od 18.00 hodin na severu Čech u lépe postaveného družstva po dlouhodobé části soutěže. A tím je právě Dukla coby její vítěz. Druhé vzájemné střetnutí je na programu v pátek 28. dubna od 18.00 hodin v Národním sportovním centru PV. A pokud nebude rozhodnuto, přijde na řadu rozhodující třetí mač v pondělí 1. května od 18.00 hodin znovu pod Ještědem.

Liberec vede trenérská dvojice manželů Libor Gálík a Dita Gálíková, hlavní palebnou sílu má ve slovenské univerzálce Nikole Kvapilové, dalšími oporami jsou nizozemská nahrávačka Hyke Lyklema, ukrajinská smečařka Diana Frankevych, na stejném postu někdejší členka vékáčka Petra Kojdová, střed sítě drží blokařky Kateřina Kohoutová i Michaela Nečasová, na liberu se ohání Lucie Kolářová.

Vzájemná bilance nadcházejících protivníků během aktuální sezóny vyznívá mírně pro liberecký celek. Prostějovský tým sice urval první utkání 10. listopadu těsně 3:2 (18, -22, -22, 14, 12), ale potom doma dvakrát uspěly Severočešky: 7. ledna 3:1 (-21, 16, 24, 14) a 2. března 3:2 (-17, 11, -19, 24, 11) těžko zapomenutelným monstr obratem tiebreaku ze 4:11 na 15:11, což spustilo následné trápení Čadových svěřenkyň v závěru nadstavby.

Toto je už ovšem dávno pryč, nyní jsou na tom oba kolektivy stejně. Loni Dukla skončila v extralize právě třetí, zatímco letos přešla ve čtvrtfinále přes Frýdek-Místek hladce 3:0 na duely (3:1, 3:0, 3:0) a poté přišlo semifinálové vypadnutí se Šelmami Brno zápasovým poměrem 1:3 (0:3, 0:3, 3:2, 0:3). Až na jediný případ tak nedokázala Jihomoravankám účinně vzdorovat, leč to nemusí pro poslední bitvy vrcholícího ročníku nic znamenat.

„Tak jako v předchozích kolech play-off zase jdeme na velice silného soupeře. Nicméně věřím, že je v našich možnostech svádět s ním vyrovnané souboje, krátkou sérii zvládnout vítězně a končit sezónu medailovou radostí,“ neztrácí Miroslav Čada víru v příznivý konec.

 

představení soupeře: VK DUKLA LIBEREC

Severočeský tým se vrátil na extraligovou scénu v roce 2017 – a hned začal silně čeřit její vody. Ve druhé sezóně od obnoveného působení mezi českou elitou získal bronz a po dalším výrazném posílení vybojoval předloni dokonce mistrovský titul, na který navázal dalším bronzem.

Hráčská soupiska

3          Lucie Kolářová             libero

4          Anna Šotkovská           smečařka

5          Kateřina Kohoutová    blokařka

6          Hyke Lyklema             nahrávačka

7          Michaela Nečasová    blokařka

8          Lucie Šulcová              smečařka

11        Nikola Kvapilová         univerzálka

12        Diana Frankevych       smečařka

13        Karolína Bartošová     blokařka

15        Karolína Javůrková     blokařka

16        Lucie Blažková             blokařka

17        Victoria Deisl              nahrávačka

19        Petra Kojdová              smečařka

Hlavní trenér: Libor Gálík

Asistentka trenéra: Dita Gálíková

 

Celková bilance vzájemných střetnutí

Prostějov – Liberec

29 zápasů

14 Prostějov

15 Liberec