S chytrou domácností se člověk už tak nějak přirozeně naučil zacházet, a kdo si ji pořídil, nedá na ni dopustit. Stejně tak to může ale vypadat i na zahradě. Takzvaná „Smart Garden“ se obsluhuje sama, ale přitom zůstává pod kontrolou svého majitele. Na trávu pošlete automatickou sekačku, různé senzory sledují, zda je půda dost vlhká či bude třeba rostliny zalít. Do toho se voda v bazénu ohřívá na předem zvolenou teplotu. Chytré květináče samy nahlásí potřebné množství vody, růstové osvětlení vám zase pomůže ke skvělé úrodě. A tak by se dalo pokračovat. Některé práce sice ještě umělá inteligence nezvládne, ale už tak ušetří náš čas.

Efektivní zalévání

Tahání těžkých konví, ale taky třeba chystání hadic na delší vzdálenost. Tomu už pro vás může v dnešních časech odzvonit. Dnes už se zahrada dokáže pokropit sama a dá se i jednoduše vše nastavit. Můžete si tak určit, v kolik přesně by se mělo zalévat, kolik vody je kde potřeba a mnoho dalšího. Oproti klasickému zalévání jsou sice prvotní náklady daleko vyšší, ale díky velmi chytrým senzorům a dalším věcem vám ušetří každé zalévání až sedmdesát procent vody. Dnes už je možné systém doplnit i o senzor srážek, který podle toho sníží spotřebu při zalévání.

Robotická sekačka

Není to jen vysavač, který už dokáže v průběhu dne sám jezdit po domě a každý kout tak zbaví prachu. Podobně je na tom i robotická sekačka. Ta se zvládne sama nabíjet a bez problémů si poradí také s vlhkým trávníkem. Podle jejího výkonu se může jednat i o vyšší trávu, ale je potřeba mít na paměti to, že sekačka se využívá spíše na pravidelnou údržbu a nepomůže v době, kdy už je to na křovinořez. Je také dobré zvážit, jak vypadá pozemek zahrady, v případě velkých nerovností by totiž mohla mít sekačka velké problémy a její koupě by mohlo být zbytečnou investicí.

Chytrý bazén

Pokud se o bazén člověk pravidelně nestará, během pár dnů může řešit, že je třeba vodu vyměnit. I na to už jsou ale dnes technologie. Chytré bazény přesně vědí, co dělat, aby ideální teploty a čisté vody dosáhly. Zvládnou tak odpustit kalnou vodu, nadávkovat si tablety pro správné pH a čistotu vody i v případě potřeby využít dohřívání nebo zase

ochlazení. O další starost méně.