Všichni civilizovaní lidé se shodnou na tom, že poctivé třídění odpadu je jedna z mála možností, jak každý z nás může alespoň trochu ulevit naší jinak těžce zkoušené planetě. Prostějov v tomto ohledu naštěstí nezaostává za vyspělými městy, naopak kontejnery na tříděný odpad u nás najdeme téměř na každém rohu. Záleží pak už jen na každém z nás, jak se k celé záležitosti postaví. I díky spolupráci s firmou EKO-KOM se třídění vyplatí nejen životnímu prostředí, ale i rozpočtu města. „Velké díky za to pak patří občanům Prostějova,“ vzkazuje primátor František Jura.

Večerník pokračuje v seriálu témat zaměřených na komunální služby. Nedávno jsme se věnovali svozu a celkovému třídění odpadu, minule podrobili monitoringu práci s jedlými oleji. Nyní pak přišly na paškál odpady.

Vedení prostějovského magistrátu nedávno prodloužilo smlouvu o spolupráci při zajištění zpětného odběru s obalovou společností EKO-KOM, která se mu nepochybně vyplatí. „Nová smlouva mimo jiné řeší úpravy odměn v případě úklidu, dotřídění nebo odstranění části volně pohozených jednorázových plastových obalů na ulicích, silnicích, hřištích, v parcích a podobně,“ uvedl Jiří Pospíšil (PéVéčko), náměstek primátora Statutárního města Prostějova pro komunální oblast.

Soukromá společnost od města odebírá vytříděný komunální odpad, konkrétně pak papír, plasty, sklo, nápojové kartony, kovy. „EKO-KOM zastupuje výrobce nebo dovozce obalů na území ČR a zajišťuje za ně plnění povinností souvisejících s nakládáním s odpady z obalů. Stanovený rozsah odpadů z obalů by totiž měl být recyklován. Vzájemná spolupráce města a dané společnosti je prospěšná především pro životní prostředí. Město navíc dostává za tuto činnost odměnu,“ vysvětlil Pospíšil.

Pro tříděný odpad jsou určeny notoricky známé barevně odlišené kontejnery. Nově odměna městu připutuje i za úklid veřejného prostranství, kde se to nejrůznějšími pohozenými obaly jen hemží. „Jedná se zejména o jednorázové plastové sáčky a folie od svačin a sendvičů, plastové nádoby na nápoje o objemu až tři litry, tašky, plastové kelímky a jednorázové nádoby na potraviny určené k okamžité spotřebě,“ konkretizoval dále náměstek prostějovského primátora.

V loňském roce Statutární město Prostějov za zpětný odběr vytříděného odpadu získalo od společnosti EKO-KOM odměnu v celkové výši 9,3 milionu korun. „Velký dík patří zejména občanům města Prostějova, kteří vytrvale a pečlivě komunální odpad třídí. Město Prostějov se snaží jim k tomu vytvářet příznivé podmínky a maximálně je podporovat a motivovat ke třídění zejména zahušťováním sběrné sítě. Důležitá je pro nás hlavně dostupnost a dostatečné množství nádob na tříděný odpad a také dva dobře fungující sběrné dvory. Jsme rádi, že ekologicky uvědomělé chování v podobě třídění odpadu se stalo pro občany města Prostějova samozřejmostí a přirozenou součástí životního stylu,“ vzkázal Pospíšil.

 

25 graf1