Minulý čtvrtek 8. června odpoledne představil Libor Šebestík, předseda Aeroklubu Josefa Františka, nově zrenovovaný letoun Zlín Z-326 Trener Master. Jeho generální renovace přišla na 2,2 milionu korun, město Prostějov se podílelo dotací ve výši 300 000 korun. Novotou vonící stroj si na letiště přišli prohlédnout náměstci primátora Jiří Rozehnal, Miloš Sklenka a Jiří Pospíšil.

 

„Tento Zlín Z-326 Trener Master byl pro potřeby armády vyroben v roce 1960. My jsme ho při renovaci oblékli do původních kamuflážních barev a dostal také zpět své někdejší číslo 0604,“ uvedl Šebestík. Letoun byl podle jeho slov rozebrán do posledního šroubku a každé jeho části se dostalo výjimečné péče. Renovaci prováděla odborná firma z Otrokovic, jejíž pracovníci na ní strávili osm měsíců.

Stroj, který ještě dnes dokáže letět až 260 km/hod, v aeroklubu využívají jako aerovlek pro větroně a také při navigačních soutěžích. Podle vedoucího letového provozu Jiřího Chlachuly jako aerovlek není zrovna levnou záležitostí. Za jedinou letovou hodinu totiž spolkne 35 litrů paliva. „S generálkou prošlým motorem by měl nalétat tak sedmnáct set hodin, pak bude muset dostat motor nový. To je ale otázka deseti až patnácti let, ročně nalétá totiž sto dvacet hodin,“ doplnil Chlachula.