Proč stojí slivovice 400 korun, když „dobrou" švestku seženete v supermarketu za 150? Zásadní rozdíl je v tom, že v supermarketu kupujete pravděpodobně lihovinu, nikoli pravý ovocný destilát. „Na cenu má vliv řada skutečností, z čeho byl vyroben, jak probíhala výroba a co to stálo,“ říká palírník Vlastimil Javorský.

Jednoduše řečeno, lihovina v tomto případě je složená z lihu, vody a vybraného aromatu „švestky", který se smíchá a sleje do lahví. Legislativa tento výrobek nedovoluje nazývat slivovice, a tak najdete například moravskou švestku, švestku, zralou švestku a podobně. Pravý destilát se skládá z protříděného ovoce. Na litr destilátu potřebujete 12 kilo švestek, hodně dobrého ovocného kvasu, který musel zrát několik týdnů. Pak kvas prochází destilací v destilačních kotlech, kde první a poslední část destilátů, úkap a dokap, je k nepotřebě.

Proces, náročnost výroby a vstupní suroviny, to všechno jsou náklady. Proto je cena za pravé ovoce, přeměněné do kapalné podoby, o něco vyšší. Pak to ale právem můžete nazývat slivovicí nebo švestkovým destilátem a zákazník ví, co vlastně koštuje.

A jen tak mimochodem. Opravdu jediné ovoce, ze kterého nikdy nic nevypálil, jsou banány...

 

Tematická stana PROSTĚJOVSKO & PÁLENICE najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 19. června