Příprava fotbalistů 1.SK Prostějov na rychle se blížící nový ročník FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY 2023/2024 pokračovala druhým týdnem, jehož vrcholem se stal nepovedený přátelský duel se Sigmou Olomouc B (1:4). V domácích barvách do něj naskočili dva noví plejeři, ovšem jestli zůstanou součástí hráčského kádru natrvalo, to zatím není známo. Tým pro nadcházející sezónu totiž stále je ve fázi tvorby.

Hlavní trenér eskáčka byl po sobotní nakládačce od hanáckého rivala viditelně rozmrzelý. „Před zápasem jsme klukům říkali, aby si dali pozor na to, s čím jsme měli problémy v předchozím přáteláku se Slováckem i během celé minulé sezóny. A přesto utkání pak skončí 1:4… Měli jsme v uplynulém ročníku druhé ligy nejvíc obdržených gólů ze všech týmů, máme si na to dávat pozor, a stejně dostaneme čtyři kusy. Na dva přitom soupeři sami přihrajeme, další dva dostaneme po standardních situacích. Což je špatně, obranná fáze nebyla vůbec dobrá. Máme na čem pracovat,“ kritizoval Michal Šmarda oprávněně.

Optimální podle něj zdaleka nebyla ani útočná činnost. „Vázla nám kombinace směrem dopředu,“ všiml si lodivod eskáčka poté, co během střetnutí téměř rovnoměrně prostřídal všech jednadvacet svěřenců, které měli s asistentem Pavlem Šustrem k dispozici. „Jsme na konci druhého týdne přípravy, jejíž náplň je dost náročná se zaměřením na kondici. Proto jsme chtěli zátěž rozložit na všechny kluky: většina odehrála pětačtyřicet minut, někteří víc a jiní trochu méně. Na trénincích kluci pracují velice dobře, ale tenhle zápas nám prostě nevyšel, což je škoda,“ zalitoval kouč.

Šmarda se nechtěl vymlouvat ani na to, že od skončení jarní části druholigové soutěže 2022/23 prošel kolektiv nemalými personálními korekturami. „Věděli jsme, že to po těch změnách ve složení mančaftu nemusí být hned optimální, ale zásadní věci je potřeba dodržovat vždycky. Na opakované chyby si proto znova důrazně upozorníme, aby se dál tolik nestávaly. Máme před sebou už jen tři týdny přípravy a je potřeba se směrem ke startu soutěže postupně zlepšovat,“ upozornil Šmarda.

Finalizování soupisky pro nadcházející F:NL 2023/24 nadále probíhá. „Na hráčském kádru ještě děláme. Víme, kde nás tlačí bota, a v dohledné době chceme složení týmu uzavřít. Kluci, kteří přišli v předchozím týdnu, už by měli být dořešení. Teď tady ještě máme některé fotbalisty na zkoušce a taky jeden konec hostování, v těchto případech se teprve budeme rozhodovat,“ odtušil někdejší záložník a nyní lodivod.

Mezi jeho ovečkami se objevily dvě (staro)nové tváře. Hodinu proti rezervě Sigmy v bráně odchytal gólman Kryštof Lasák (dosud SFC Opava) a druhou půli absolvoval v útoku David Moučka (naposledy Vyškov, za eskáčko již nastupoval). „Všechno je o práci. Musíme prostě makat, sehrávat se a jít výkonnostně nahoru, abychom na druhou ligu byli dobře nachystaní,“ zdůraznil Michal Šmarda.

 

AKTUÁLNÍ SOUPISKA 1.SK PROSTĚJOV

Brankáři:

Luděk Vejmola

Volodymyr Krynskyi

Michael Gergela (zkouška z FK Frýdek-Místek)

Ondřej Mikeš (návrat z hostování)

Obránci:

Badra (zkouška)

Daniel Bialek

Jakub Bolf

Jakub Elbel

Šiman Gabriš

Jan Schaffartzik

Karel Spáčil (návrat z hostování)

Michal Zapletal (návrat z hostování)

David Zbožínek

Filip Zezula

Záložníci:

Robert Bartolomeu

Jakub Habusta (přestup z FK Třinec)

Lukáš Ciencala (zkouška z MFK Karviná)

Ondřej Chvěja

Jan Koudelka

Samuel Kulig

David Moučka

David Macháček (přestup z SFC Opava)

Martin Rolinek

Patrik Slaměna (příchod z SK Sigma Olomouc)

Útočníci:

Tomáš Malec

Matůš Repa (zkouška z MFK Vítkovice)

Jan Silný (příchod z Jablonce)

Odchody

Martin Vlachovský (zkouška v Třinci)

Jarmil Blahuta (zkouška v Třinci)

Michal Bárta (konec smlouvy)

Michal Stříž (konec smlouvy)

Solomon Omale (přestup SFC Opava)

Adam Fila (ukončena zkouška)

 

27 pratelaky