„Chcete se podívat na neuvěřitelné, širší veřejnosti prakticky neznámé místo, které vás přenese do minulosti a zahalí vás do tajemné atmosféry? Pak si nenechte ujít náš článek o zaniklém německém hřbitově v Lhotě u Konice, který je skrytým pokladem plným historie, přírody a romantiky,“ takto láká na sociálních sítích web www.sadsad.cz na text o zaniklém německém hřbitově ve Lhotě u Konice. Díky němu mohou lidé opravdu objevit místo, které je „ideálním cílem pro všechny milovníky tajemna, historie a přírody“. Zajímavostí přitom je, že poutavě sestavený text o polozapomenutém místě prostějovského regionu vznikl výhradně díky umělé existenci. A člověku nezbývá než se ptát: kam tohle může zajít?

Zaniklý německý hřbitov ve Lhotě u Konice líčí internetové stránky www.sadsad.cz jako místo, které každého nepochybně nadchne a zanechá v něm silný dojem. „Pokud jste se rozhodli navštívit tento jedinečný hřbitov, můžete se tam dostat autem nebo autobusem z Brodku u Konice. Hřbitov se nachází na severním okraji obce Lhota u Konice, vede k němu několik set metrů dlouhá cesta přes les, kdy se budete muset orientovat podle mapy. Nejlepší čas na návštěvu je jaro nebo podzim, kdy je příroda v plné kráse a hřbitov není příliš zarostlý. S sebou si vezměte pohodlnou obuv, foťák, svačinu a pití, ale také respekt a citlivost k tomuto místu,“ uvádí se mimo jiné v textu uveřejněném na výše zmíněném webu.

Jak vidí zapadlý hřbitov místní?

Na něj zcela po svém reagovali lidé, kteří místo velmi dobře znají. „Asi před třiceti lety jsme to místo čistili, vykáceli náletové dřeviny, měli jsme tenkrát povolení obecního úřadu a dřevo jsme si mohli nechat jako palivo. Dřeviny vysazené člověkem jsme tam nechali. Dokonce po odstranění vrstvy hlíny a listí jsme objevili středovou cestu, která vedla hřbitovem. Je tam jediný stojící náhrobek rodiny Fišerových a spousta ležících, co popadaly buď časem, nebo spíše pod rukama vandalů. Některé náhrobky jsou opravdu krásné, např. text vytesaný do hrubého kamene a motiv zapadajícího slunce nad kopci nad hrobem sedmnáctileté dívky. Ale od té doby je tam zase spleť náletů, ostružiní a kopřiv. Vzácná borovice s dlouhým jehličím zahynula nejspíš kvůli močce od dobytka. Na jaře se tam objevují narcisky, které byly vysazené na hrobech. Jako děcko si ještě pamatuji máry, které zmizely, márnici někdo uvnitř počmáral. Místo pěkné, ale sotva by se v dnešní době našla parta nadšenců, aby jej uklidila a zrenovovala. Nejspíš by se čekalo na dotaci od EU a někdo by si namastil kapsu. V dnešní době už nikdo nic zdarma neudělá. A památník obětem první světové války tam není, ten je v dědině pod bývalým obchodem, dříve školou, také zničený. Nevím, jestli autor článku tam opravdu byl, ale napsal to pěkně, až by mě to jako turistu lákalo a pak bych byla zklamaná realitou,“ komentovala na sociálních sítích stylisticky pozoruhodný text plný faktických nepřesností Jana Mikešová, majitelka známé stáje Arka, jež funguje právě ve Lhotě u Konice.

Ale uznala chyby

Až teprve po tomto jejím obsáhlém příspěvku vyšlo najevo, že článek nenapsal nikdo z lidí, ale vznikl díky umělé inteligenci. „Máte pravdu, došlo k tomu právě tak. Omlouváme se, už jsme chybu opravili,“ reagoval správce stránek www.sadsad.cz.

A nikdo v tu chvíli nedokázal s jistotou rozklíčovat, zda tuto konverzaci vede reálná, či virtuální bytost…