Během předminulého víkendu se také Prostějovičky oděly do hodového hávu. Svátek svaté Anny zde oslavili nejen klasickými pochutinami, které navařila a napekla každá domácnost, ale také tancem, kulturou a legrací. Na své si přišly všechny generace.   Nemohlo chybět ani tradiční překonávání lávky přes rybník Zadní dole.

 

Sobotní odpoledne v areálu Zahrádky zahájil starosta hasičů Roman Petržela spolu se starostkou obce Zdeňkou Růžičkovou, které vystřídaly zdejší děti s nacvičeným tanečkem. „Pro určení víkendu, kdy se akce budou konat, slouží jednoduchá pomůcka. Je-li 26. července v sobotu nebo v neděli, hodový víkend je tato sobota a neděle. Je-li 26. července pondělí až středa, hodový víkend je nejbližší předcházející. Je-li 26. července čtvrtek nebo pátek, hodový víkend je nejbližší následující,“ popsala Večerníku termín oslav patronky matek a manželství, šťastného porodu, horníků, mlynářů, truhlářů, tkalců, krejčích, provazníků a čeledínů Zdeňka Růžičková.

Sobotní odpoledne bylo hlavně pro rodiče s dětmi. Mohli si užít atrakce jako aquazorbing, skákací hrad a také malování na obličej či tvarování balonků. V 15 hodin odstartovala zdejší specialita, překonávání lávky přes rybník na čas. „První lávka byla postavena v roce 2007, pauzu jsme měli dvakrát. Jednou skrze nízkou hladinu vody a podruhé vloni kvůli oslavám založení hasičů, kdy se program ubíral spíše k nim. Letos se poprvé mohli účastníci na lávce projet na kole, koloběžce nebo na trakaři. Jeden borec jel nějaký kus i na jednokolce,“ doplnila starostka. Večer se nesl v duchu taneční zábavy s místní skupinou Novios. V neděli si přišli na své zástupci starší generace, kterým v Zahrádkách k poslechu i tanci hrála kapela Podboranka.