V dospělé reprezentaci České republiky momentálně volejbalistky VK Prostějov nemají žádné zastoupení, ale dvě jejich hráčky přece jen absolvují nadcházející Mistrovství Evropy žen 2023. Budou to univerzálka Karin Šunderlíková a libero Michaela Pállová za národní výběr Slovenska.

Obě prostějovské plejerky jsou součástí kolektivu SR, celou letní přípravu, mají už za sebou letošní Golden European League a v posledních týdnech náročný tréninkový proces. Včetně přátelských duelů: doma proti Maďarsku (3:1, 3:1, 4:0) i se Slovinskem (3:0, 2:3, 1:2), načež generálkou na EURO byly dva mače v Belgii o uplynulém víkendu.

Zatímco Karin oba odehrála v základní sestavě a byla bodovou tahounkou, Michaela naopak chyběla kvůli určitým zdravotním problémům. A teprve se definitivně uvidí, jestli Pállová na šampionát opravdu odcestuje. Vrcholný turnaj se každopádně uskuteční hned ve čtyřech zemích současně: v Belgii, Itálii, Německu a Estonsku.

Slovenky patří do základní skupiny D v Tallinu, kde postupně narazí na Finsko (čtvrtek 17. srpna, 16.00 hodin), Nizozemsko (pátek 18. srpna, 16.00 hodin), Španělsko (sobota 19. srpna, 15.00 hodin), Francii (pondělí 21. srpna, 16.00 hodin) a domácí Estonsko (úterý 22. srpna, 19.00 hodin). Do osmifinále postoupí čtyři nejlepší celky šestičlenné grupy.

„Vnímáme to jako vyvrcholení naší dvouleté práce. Nemůžeme mít nízká očekávání, protože máme svou kvalitu a té věříme. Navíc jsme v papírově hratelné skupině bez dvou extra silných soupeřů, jako třeba Srbsko. Očekávám od družstva, že ukáže to nejlepší, co umí. A společně půjdeme za jasným cílem. Klíčový bude hned první zápas, možná se však bude rozhodovat až v posledním,“ řekl před odletem na ME hlavní trenér slovenského nároďáku Michal Mašek. (son)

FOTO/33/marek: 33_volejbal_clanek_evropa_son

Reprezentantky Slovenska vyrazily na volejbalové Mistrovství Evropy žen 2023. Foto: SVF