Ahoj všichni, jsme za polovinou prázdnin a tak možná stojí za to se zamyslet, jak lze trávit tento volný čas přímo v Prostějově. Je otázkou, zda tedy člověk nějaké prázdniny má, protože se třeba stane, že se pustíte do rekonstrukce své nemovitosti a pak jste řemeslníkem každým coulem anebo alespoň jedincem kontrolujícím své řemeslníky. Ale samozřejmě není podstatné, co my občané města znalí, ale co takový turista, který do města zavítá. Má tady šanci něco zažít, má tady šanci přespat a dobře se najíst?

Pamětihodností k navštívení tu máme dost, a pokud jste zdaleka, tak rozhodně je třeba u nás přespat. A to je už možná kámen úrazu. Vžil jsem se do role turisty a zadal do internetu hledání, přičemž našel dvanáct cílů, což opravdu není mnoho. Navíc byly některé i soukromé jednolůžkové, tedy jedno lůžko v celém objektu! Upřímně se ptám, zda ti, které jsem tam nenašel, nestojí o reklamu, či možná již neubytovávají. Každopádně to tedy hitparáda není.

Samozřejmě nejpodstatnější je, jak se turista nají, takže pokládám otázku, zda se v Prostějově dá dobře najíst. Máme tu řadu restaurací s různou kvalitou a mám pocit, že stále ještě kapku doplácíme na covid. Řada personálu bohužel odešla do jiného sektoru, protože faktury se platit musí. A aktuálně rostoucí ceny surovin také zrovna nepřispívají k top možnostem. Já osobně vím, kam bych turistu pozval a kam určitě ne. Je smutné, že místa, kam bych dříve šel, se kvalitou jídel pokazila. Je to takové to, že se najím jako v závodní kuchyni, zaženu hlad, ale chybí tam ono WOW! Se smutkem vzpomínám asi na jediný top podnik ve městě, který bohužel již nefunguje. Pocit té wow gastronomie jsem totiž měl ve Špalíčku. Suma sumárum je Prostějov krásné město, ale říkám si, zda pamětihodnosti a genius loci nejsou trochu málo.

Marty