Vzpěračky z celé republiky včetně Prostějovanek se kvůli charitě odvážily před fotografem svléknout do naha. A není to poprvé, sportovkyně mají s lechtivými snímky už desetileté zkušenosti.

Ano, už podesáté nyní vychází speciální kalendář s akty českých reprezentantek, mistryň Evropy či mistryň republiky ve vzpírání. Výtěžek z prodeje kalendářů i sólo fotografií poputuje na charitativní účely, konkrétně na pomoc Kontu Bariéry.

Vzpěračky z celé republiky včetně Prostějovanek se kvůli charitě odvážily před fotografem svléknout do naha. A není to poprvé, sportovkyně mají s lechtivými snímky už desetileté zkušenosti. Ano, už podesáté nyní vychází speciální kalendář s akty českých reprezentantek, mistryň Evropy či mistryň republiky ve vzpírání. Výtěžek z prodeje kalendářů i sólo fotografií poputuje na charitativní účely, konkrétně na pomoc Kontu Bariéry.

Vzpěračky vydávají již desátý ročník kalendáře, kde ukazují, že ženy mohou vypadat velmi dobře i v tomto sportu. Nejedná se přitom o žádné začátečnice. V kalendáři jsou ženy a dívky, které jsou v reprezentaci, mistryně republiky, účastnice mistrovství Evropy i světa. Některé zvládnou nadhodit více než 100 kg. Kromě tradičního kalendáře probíhá na facebookové skupině i dražba aktů, finální částka následně poputuje na pomoc zmíněnému Kontu Bariéry.

„V kalendáři je pod každou fotkou uvedeno, v jaké váhové kategorii dotyčná závodí, kolik zvedne v trhu a kolik v nadhozu. Ročník 2024 bude výroční, a proto šly vzpěračky rovnou do černobílých aktů. Fotilo se ve vzpírárně Bonatrans Bohumín a Olymp Praha. Druhé focení proběhlo ve spolupráci s firmou Ligo Rubber parts,“ prozradila autorka kalendáře a prostějovská rodačka Julie Švecová.

O snímky se postaral fotograf Marek Koláček, který zhotovil dvanáct kalendářových aktů a jeden více detailní na titulní stranu. K tomu nechybí ani další barevné akty jako plakáty, z nichž některé jdou právě do dražby. „Ta probíhá ve spolupráci s Kontem Bariéry a celá částka z vydražených plakátů půjde na podporu Kristýny potýkající se se svalovou dystrofií. Kristýna závodně jezdí na koni, což jí pomáhá s nemocí jak fyzicky, tak psychicky. Vzpěračky podpoří dívku tím, že výhercům dražby pošlou kalendář a vydražený plakát i s poštovným zdarma,“ doplnila mistryně světa v judu a vzpěračka.

Hlavním cílem kalendáře je zbořit mýty o monstrózních vzpěračkách a ukázat, že i v tomto sportu jsou nesmírně půvabné ženy. „Není to náš premiérový kalendář, ale první aktový, tedy takový, kde jsme se svlékly i z dresů. S myšlenkou aktů jsem si pohrávala asi od pátého ročníku,“ prozradila Švecová, která nyní žije ve Vilémově a kromě jiného pracuje jako aktivizační pracovnice v Domově pro seniory v Soběsukách. „I v neaktových, ale v tomto aktovém kalendáři samozřejmě daleko víc, jde především o to, ukázat, že vzpěračky jsou normální hezké holky, ne nějaké mužatky nebo bachrošky, jak si nás často spousta lidí představuje. Naším hlavním záměrem je ukázat světu naši něžnou dívčí stránku, ale i to, že jsme vzpěračky.“

Focení kalendáře se zúčastnili dvanáct vzpěraček z celé ČR. Zda bylo těžké je přesvědčit, aby se před objektiv fotoaparátu postavily nahé, Julie Švecová odpověděla: „Každá z nás je jinak stydlivá. Jsou vzpěračky, které se odmítly fotit i pro neaktový kalendář, ale zase jsou ty, u kterých jsem už dopředu věděla, že do toho půjdou. Každá prostě máme tu hranici stydlivosti někde jinde. Samozřejmě úzkostlivě hlídáme, aby akty nepůsobily nějak vulgárně. Povedlo se, mám z toho velmi dobrý pocit.“

K dispozici je šest plakátů, tři jsou již vydražené a další tři čekají na svého majitele. U aukce platí, že nejvyšší příhoz, který nebyl tři dny překonán, vyhrává. Kromě této pomoci bude v prodeji i deset podepsaných kalendářů všemi modelkami a celá tato částka půjde na podporu vzpěračského klubu Vzpírání Haná.

Kalendáře je už nyní možné objednat na stránce https://vzperacky.cz/e-shop. Na konci září půjdou do prodeje i celé sady všech deseti ročníků kalendáře k tomuto jubileu.

Více o ženském vzpírání se čtenáři dozvědí na www.vzperacky.cz.