Střední školy v Olomouckém kraji letos nabídly celkem 4 380 míst pro žáky devátých tříd, kteří se rozhodli studovat maturitní obory. Dalších zhruba tři tisíce míst bylo k dispozici na nematuritních oborech. A ačkoli byl letos zájem deváťáků vysoký, některé školy stále nabízí volná místa. Největší oblibě se těší zdravotnické školy, obchodní akademie a gymnázia.

Pro nadcházející školní rok navýšila svou kapacitu střední zdravotnická škola v Hranicích, a to o třicet žáků. Olomoucký kraj jí v tomto ohledu vyšel vstříc a navýšení na základě poptávky podpořil,“ dodal Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Konkrétní počty přijatých uchazečů na střední školy v Olomouckém kraji budou k dispozici v říjnu, dokdy musí ředitelé odevzdat příslušné statistiky. Už teď je ale jasné, že na některých oborech jsou stále volná místa. Paradoxně se to často týká těch, po kterých je na trhu práce největší poptávka – třeba elektrotechniků, mechaniků či chemiků.

„Bohužel si mnoho lidí stále ještě myslí, že řemeslo je něco neperspektivního. Jenže to není pravda, protože dobrý řemeslník si vydělá víc než leckterý vysokoškolák a práci má jistou. I proto naše hejtmanství řemeslné učební obory podporuje formou stipendií, stejně jako vybrané obory maturitní,“ zdůraznil Aleš Jakubec, radní Olomouckého kraje pro oblast školství.