Jedni je milují, druzí nenávidí. Jedni v nich vidí chudáčky bez domova, druzí přenašeče nejrůznějších chorob. Jedni je krmí, druzí prosazují likvidaci. Řeč je o stále se rozrůstající kolonii polodivokých koček pohybujících se zejména po sídlišti Jana Zrzavého. Prostějovský magistrát se snaží situaci bezprizorních zvířat řešit a obyvatele panelových domů vyzval, aby kočky přestali krmit. Ve spolupráci se spolkem Mourek zajistí odchyt a kastraci zvířat.

 

 Začátek kočičí anabáze má původ v události, která se stala před několika lety. Jistý pán do keřů v sídlišti vyklopil tři sotva odrostlá koťata. Jsou to divoká zvířata, ona si poradí. Neporadila, ale našli se jedinci, kterým osud malých nešťastníků nebyl lhostejný. Brát si je domů nechtěli, takže je alespoň začali zásobovat potravou. A koťátka rostla a pak najednou už to nebyla koťátka, ale dospělí jedinci a ti měli další koťátka. A situace se od té doby pravidelně opakuje. Některé kočky zmizí, jiné přibydou. Dnes jich ale je bezmála dvacet. Při pohledu na dvě vysoko březí kočičí mámy je jasné, že další přírůstky do kolonie na sebe nedají dlouho čekat…

Stížnosti obyvatel nemíří jen na uvedené šelmičky, ale i na zápach ze zkaženého krmení a také hejna potkanů, které potrava láká k hodování. „Potkani, co tu běhají, jsou už pomalu velcí jako ty kočky,“ posteskla si před Večerníkem jedna z obyvatelek přilehlého panelového domu.

Náměstkyně prostějovského primátora Marcela Župková (ANO 2011) proto nechala do vchodů domů umístit letáky s vysvětlením a prosbou, aby kočkám nikdo potravu neposkytoval. „Kočky budeme postupně odchytávat a kastrovat, proto je nutné, aby si zvykly na jediné místo, kde budou krmeny. Tam budou instalovány odchytové klece,“ vysvětlila záměry Župková.

Zároveň připomněla, že magistrát poskytuje na kastraci koček finanční příspěvek už od roku 2009. Do roku 2021 nabízel občanům příspěvek na kastraci první kočky 300 korun bez rozdílu pohlaví a na každé další zvíře 150 korun v daném kalendářním roce. „Od počátku roku 2022 rada města příspěvek na kastraci zvýšila, poskytuje finanční dar až do výše 1 000 korun na kastraci kočky a až do výše 600 korun na kastraci kocoura,“ zopakovala Župková.

Za rok 2022 bylo podáno 282 žádostí, poskytnutý finanční dar občanům byl v souhrnné výši 299 845 korun a vykastrováno bylo 349 kocourů a koček. V letošním roce občané podali zatím 242 žádostí, poskytnutý finanční dar byl k 23. srpnu v souhrnné výši 278 470 korun. Vykastrováno bylo 304 kocourů a koček.