Až první zářijový víkend byl datem, kdy úvodním kolem odstartovala Moravskoslezská divize žen 2023/2024. Fotbalistky TJ Sokol Mostkovice a TJ Sokol Protivanov vstoupily do skupiny „B“ této soutěže vzájemným derby, jež nepostrádalo zajímavost, hezké momenty i tvrdost a také dramatičnost. Aby posléze dospělo k výsledkové plichtě 2:2, kterou víceméně všechny aktérky nedělního střetnutí před obědem tak nějak braly.

 

Stav před výkopem

Neboť šlo o zápasovou premiéru nového ročníku, byla obě družstva na stejné startovní čáře s nulou na bodovém kontě. V minulé sezóně MSDŽ přitom mostkovické ženy skončily osmé ziskem 18 bodů, protivanovské obsadily šesté místo se 26 body.

 

Vývoj zápasu

Domácí tým vtrhl do mače jako velká voda a dvacet minut v podstatě ovládal dění na trávníku, protivnice k ničemu nepustil. Potom se hra vyrovnala a před přestávkou začal získávat navrch hostující kolektiv. Ten pak pokračoval ve svém náporu i po změně stran, paradoxně však podruhé inkasoval a zdálo se být rozhodnuto. Mírné favoritky ale nerezignovaly, zbytek souboje fyzicky i herně ovládly. A dokázaly aspoň vyrovnat, dokonce mohly zvítězit.

Zásadní okamžiky

Mostkovické holky na nic nečekaly, pokusy Hubáčkové nohou i Kravákové hlavou byly shodně ztečované na rohové kopy. Po tom druhém, jenž ve 4. minutě skvěle kopnula Hubáčková, zůstala osm metrů od brány neobsazená Vlková a její prudká hlavička napnula síť – 1:0. Aktivní Hubáčková potom vypálila ještě v 6. a v 17., přičemž první jedovku vyrazila Tempírová a ta druhá šla hodně mimo pravou šibenici. Protivanovské ženy nečekaně zaostávaly, jejich nejnebezpečnějším počinem dlouho zůstávala střela Šimekové v 11. minutě z ostrého úhlu nadvakrát zpacifikovaná Krčovou. Ve 37. na opačné straně znovu zkoušela štěstí Hubáčková, tentokrát její padáček do pravého vinklu včas vyškrábla Tempírová. Až krátce před poločasovou pauzou přišel tlak Ptáčníkových svěřenkyň vygradovaný dvěma ranami Mikulové: nejprve z dálky pod břevno (Krčová vytěsnila), potom zprava do bližší tyče.

Favorizovaný soubor navázal brzy po návratu z kabin dalekonosným přímákem Mikulové, který Krčová s problémy vykopla, a střelou Průchové z otočky kousek za šestnáctkou těsně vedle. Domácí suita kontrovala taktéž trestným kopem dalekonosného ražení, leč Tempírová neměla potíže. V 53. utekla do sóla Vlková, nicméně si balón moc pokopla a Krčová jí ho včasným vyběhnutím sebrala. Trest se dostavil zanedlouho. Běžela 56. minuta, když roh B. Karafiátové přistál na noze zcela nehlídané Ossosové, jež z malého čtverce uklidila merunu k levé tyčce – 2:0. Zpět do zápasu záhy vrátila hosty Průchová tím, že její průnik z levé strany zakončený nepříliš povedenou střelou prošel Krčové mezi nohama – 2:1. Tento moment spustil výrazný protivanovský nápor trvající skoro až do konce bitvy. Trubáková ještě zamířila metr vedle levé tyče a přímý kop Šimekové vytáhla Krčová na břevno, ale v 68. už se zrodilo zasloužené srovnání skóre. Hezky kombinační protiútok vedl na nohu Průchové, jejíž nádherná šumivka zpoza levého rohu vápna vymetla vzdálenější šibenici – 2:2. Svou třetí trefu mohla dvougólová střelkyně přidat v 74., avšak v tomto případě ztroskotala na brankářce. Opět Průchová o chvilku později přiťukla proti noze Šimekové, která placírkou nezaskočila Krčovou. Ta vzápětí zkontrolovala i technický pokus Mikulové ze slibné pozice metr mimo svatyni. Deset minut před koncem – jak jinak než po rohu – ještě naposledy zahrozila domácí parta v osobě Nováčkové, jež hlavou lízla míč příliš málo. Závěr mače se následně obešel již bez jakýchkoliv šancí a vše tak dospělo k remízovému rezultátu.

Osobnost utkání

Alžběta Průchová. Stačí ji chvilku sledovat a hned vidíte, že fotbal skutečně umí. Je rychlá, hodně si rozumí s balónem, dobře kličkuje i kombinuje, má tah na bránu a rovněž solidní střelu. Díky všem těmto dovednostem trápila protivanovská útočnice své mostkovické soupeřky celý vzájemný duel, dala dva góly a nebyla daleko ani od hattricku.

Zajímavost duelu

V ženském fotbale (a zejména v nižších soutěžích) často uvidíte střelecké pokusy z velké dálky, protože se brankářkám většinou složitě likvidují, pokud míří pod břevno. Právě takových ran obsahoval nedělní střet opravdu mnoho, zvlášť když jeden z domácích pořadatelů holky k dálkové palbě stále ponoukal. Gólmanky ovšem tentokrát měly proti projektilům k horním tyčím takřka stoprocentní úspěšnost.

Atmosféra střetnutí

Z hlediska diváckých projevů byla až na výjimky komorní, byť fanoušků dorazila do hlediště téměř stovka. O hlasitost na hřišti se ale místy staraly samy plejerky, neboť derby bylo v některých okamžicích trochu vyhecovanější. Nic však nepřekročilo meze slušného chování, i tradičně prchlivější kouč Protivanova se tentokrát v rámci mezí krotil.

 

 

 

Pozápasové hodnocení trenérů

Věra SMIČKOVÁ – TJ Sokol Mostkovice

„Dnes to přesně odpovídalo prvnímu utkání nové sezóny, kdy čekáte, s čím přijde soupeř i vy samy. Proti nám stál Protivanov, který hraje spíš silový těžký fotbal a ne tolik technický. My jsme se s tím ale dokázaly vypořádat, měly výborný začátek a hlavně v prvním poločase podaly moc dobrý výkon. Akorát škoda toho konce, kdy nám docházely síly a kdy hosté vyrovnali. Jinak ale za předvedenou hru klobouk dolů před holkama. Bod určitě bereme, s papírově silnějším Protivanovem jsme za něj rády.“

Bronislav PTÁČNÍK – TJ Sokol Protivanov

„Zaspali jsme začátek a brzo dostali gól ze standardky, kterou jsme si nepohlídali a zaváhali při ní. Potom se hra vyrovnala a posledních deset minut prvního poločasu patřilo nám, tam jsme domácí mačkali. I celou druhou půlku jsme pak byli jasně lepší a Mostkovice k ničemu nepustili kromě dalšího gólu obdrženého zase po rohu. Bylo to 2:0, ale holky zabojovaly, hodně tlačily a dokázaly vyrovnat. Kromě toho jsme zahodili ještě řadu šancí, takže jsme nakonec mohli i vyhrát. Mít aspoň bod ze ztráty dvou branek je sice dobré, ale jeli jsme sem pro vítězství.“

 

Moravskoslezská divize žen, skupina „B“ – 1. kolo

TJ Sokol Mostkovice – TJ Sokol Protivanov

2:2 (1:0)

TJ Sokol Mostkovice (oboje zprava, 4-4-2, černý dres, trenky i stulpny)

Krčová

Šišková

Vaverková

Hovořáková

N. Karafiátová

B. Karafiátová

Vlková

Hubáčková

Lisická

Kraváková

Nováčková

Branky: 4. Vlková, 56. Ossosová

Střely na branku:       7

Střely mimo branku: 5

Rohové kopy:            8

Žluté karty: -

Střídaly: Ossosová, Mikulecká, Hynková, Coufalová

Trenérka: Alena Molerová

TJ Sokol Protivanov (4-4-2, svisle pruhovaný červenobílý dres, bílé trenky a stulpny)

Tempírová

Kostíková

Stejskalová

Mikulová

E. Ptáčníková

Brožovičová

N. Ptáčníková

Smyčková

Šimeková

Trubáková

Průchová

Branky: 60. Průchová, 68. Průchová

Střely na branku:       10

Střely mimo branku: 6

Rohové kopy:            3

Žluté karty: -

Střídaly: Frömmlová, Štachová

Trenér: Bronislav Ptáčník

Rozhodčí: Hubáček – Vaca

Diváci: 76