Už mnoho a mnoho let uplynulo od časů, kdy byl Prostějov nazýván malou Paříží či městem módy. Firmy jako Nehera a Rolný, jejichž produkce putovala do mnoha zemí světa, byly v roce 1945 znárodněny, stejně jako Silesia a Sbor. O rok později se staly základem národního podniku Oděvní průmysl. Dnes už na módní DNA sedl v Prostějově prach... A STÍN MINULOSTI má dnes již zcela novou podobu, na ploše vyrostly skladovací haly.

Oděvní podnik, a.s. známý též pod názvem OP Prostějov Profashion se zabýval výrobou dámského i pánského formálního i neformálního oblečení sériových i unikátních střihů. Prostějovská firma s dlouholetou tradicí byla největší českou textilkou. V roce 2010 se definitivně ukázalo, že pro výrobky oděvního molochu není odbyt ani v Rusku jako bývalém největším odběrateli. Oděvní podnik zkrachoval, ba přímo dokonce padl, když 28. června 2014 byly hlavní budovy podniku odstřelem srovnány se zemí a gigant tak zmizel v propadlišti dějin...

K odstřelu zákonitě muselo dojít. Kvůli dluhům, které narostly do výše 1,6 miliardy korun, byl podnik od 25. ledna 2010 v úpadku řešeném reorganizací. Pokus ale nebyl úspěšný a brněnský krajský soud vyhlásil na OP Prostějov 3. května 2010 konkurz. O měsíc později bylo propuštěno zhruba 600 z celkových 1500 zaměstnanců. „Ópéčko“ následně definitivně skončilo.

Pojďme se podívat trochu do historie. Hlavní objekt OP postavily v letech 1958 až 1965 podle projektu architekta Zdeňka Plesníka Pozemní stavby Prostějov. Na pohled líbivý celek ale měl mnoho vad, včetně velkých prosklených oken a špatně fungující či zcela absentující klimatizace. Zato skrýval velký potenciál v podobě kovů, zejména hliníku a železa. I proto areál v roce 2014 koupila za 50 milionů společnost Astria Group, kterou za tímto účelem založili lidé kolem prostějovské firmy PV Recykling, zabývající se recyklací kovů.

V březnu 2014 započalo rozebírání 6 šestipatrových budov výrobních hal. Po vytěžení recyklovatelných surovin, zejména kovů a skla, vydala v dubnu 2014 Státní báňská správa povolení k odstřelu. K němu bylo potřeba 2404 neelektrických náloží, 856 elektrických náloží, 1193 kg dynamitu, téměř čtyři a půl tisíce rozbušek a kilometry drátů.

V roce 2015 nabídla Astria Group pozemky k odkupu i městu Prostějov. Tehdejší vedení radnice ale nabídku po projednání odmítlo. „Městu sice chybí pozemky pro průmyslové zóny, ale ideální by bylo, kdyby si aktuální vlastník našel investora a pozemky prodal,“ informoval náměstek primátorky Raškové Jiří Pospíšil.

Stalo se tak o několik let později, kdy areál koupila společnost VG Park, v České republice založená belgická rodinná firma. Od té doby zde buduje logistické, výrobní a obchodní prostory. Hned vedle postupně stále více roste areál firmy Laser technology, v níž sídlí hned několik firem včetně PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku.