Barvy ovlivňují náš život mnohem víc, než jsme si ochotni připustit. Při jejich výběru bychom neměli podléhat pouze vkusu, ale raději se řídit psychologií barev. Dobře zvolená barva v kuchyni totiž dokáže ovlivnit naši chuť k jídlu, ale také nastartovat hubnutí. Obecně platí, že teplé barvy chuť k jídlu podporují, chladné naopak od jídla spíše odrazují.

Ale není to tak jednoduché. Protože záleží i na tom, kde, jak a v jakém množství je použijeme. Kuchyň, obzvláště je-li spojená s jídelnou, je prostor, kde trávíme jako rodina nejvíce společného času. U snídaně si plánujeme, co nás dnes čeká, u večeře si vyprávíme, co nás ten den potkalo. Proto by barvy v kuchyni měly také podporovat komunikaci a navozovat vzájemnou pohodu.

Barvy teplé škály evokují oheň a ten zase máme geneticky zakódovaný jako bezpečí, místo scházení se s blízkými a také s přípravou a konzumací jídla. Barvy ohně jako žlutá, oranžová a červená podporují chuť k jídlu i komunikaci. Žlutá nebo oranžová vám v kuchyni zaručeně pomohou navodit tu správnou atmosféru, a přitom budou působit neotřele. S červenou je to trochu složitější. Podporuje tvorbu červených krvinek a zrychluje metabolismus. Na druhou stranu ve velkém množství vzbuzuje agresivitu a vztek. Takže s ní raději šetřete – odpusťte si velké červené plochy, ale také červený ubrus či talíře. Modrá je barva harmonie a klidu, působí proti stresu a pomáhá relaxovat. Chuti k jídlu však moc nepřeje. Pokud máte velký apetit, dopřejte si ji v jídelně ve větší míře. Zelená je barva přírody a mnoha zdravých potravin, takže zelená patří spíše na talíř, ať už ve formě salátů, zeleniny či koření. Zelená také navozuje optimismus, dobrou náladu a zklidňuje. V malé míře si ji dopřát můžeme, ale ne na talířích, ubrusech či stěnách, jejichž stín bude dopadat na talíř. Zelená je totiž barva zkažených potravin, hlavně masa, a to si pak rozhodně nepochutnáte.

Neutrály jako bílá, šedá či hnědá mohou působit nudně, ale jídlo bude vždy vypadat nejlépe na bílém talíři prostřeném na bílém ubrusu. Hnědá ve dřevě zase navozuje klid, bezpečí a hlavně útulnost. Neutrály se tak výborně hodí jako základní barvy, které budou vybraný odstín zjemňovat a rozptylovat. A pomohou tak k vyváženému prostředí vaší kuchyně. Jako základ je navíc můžete doplňovat výraznějšími odstíny na doplňcích podle potřeby, případně experimentovat. Bílá, černá a dřevodekory jsou stálice, které budou vypadat moderně a vkusně i řadu dekád a vy budete mít jistotu, že vaše kuchyně nezastará.

Světlo je důležité

Při výběru barev myslete také na množství světla v místnosti. Pokud máte skutečně prosvětlenou kuchyni, nebojte se sáhnout po sytějších a tmavších odstínech – tmavě modré, sytě červené a klidně také černé. Tyto barvy vám pomohou propojit především moderní interiéry. Pokud však dostatkem světla v kuchyni nedisponujete, tmavých barev se vyvarujte. Podobně zásadní roli hrají také použité materiály – ty s komplikovanější strukturou a texturou většinou lépe vypadají v kombinaci se světlejšími a méně výraznými barvami.

Speciální přílohu VEČERNÍK V KUCHYNI & BYDLENÍ a ZAHRADA můžete i nadále zakouoit v redakci PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku ve Vrahovické ulici