Za posledních šedesát let se na Moravě zvýšila průměrná teplota o jeden a půl stupně. To se projevuje především na podzim, kdy víno dozrává. Může se díky tomu stát celá Morava vinařskou velmocí světa? Vše nasvědčuje tomu, že ano. Pěstování vína spojuje radost i tradici. Pokud se do něj pustíte i vy, máme pro vás několik tipů.

Pěstování révy vinné je umění, které spojuje tradiční znalosti s moderními technikami. Při jeho zahájení je důležité vybrat správnou odrůdu pro vaše podmínky. Každá odrůda má své specifické nároky na klima, půdu a péči. Zvažte, zda preferujete odrůdy vhodné pro víno nebo stolní hrozny. Pro chladnější klima volte odrůdy odolné proti mrazu.

Výsadba révy

Před výsadbou je třeba si dobře promyslet umístění révy. Musíte zajistit dostatečné sluneční světlo a dobré odvodnění půdy. Výsadbu provádějte na jaře nebo na podzim, aby rostlina měla šanci dobře zakořenit před zimou.

Příprava půdy a podpory

Půda by měla být dobře připravená a bohatá na živiny. Doporučuje se provést půdní analýzu a přidat hnojiva podle potřeby. Rostlinu je třeba také vhodně podpořit, například pomocí ohradníku, pergoly nebo sloupu.

Školování a řez

Správný řez révy je klíčový pro dosažení plodných výsledků. První rok po výsadbě se soustřeďte na vytvoření silného základního rámu révy. Poté pravidelně provádějte letní a zimní řez, abyste udrželi správný tvar a podpořili optimální růst. Během vegetačního období se zaměřte na pravidelné zalévání, kypření půdy a kontrolu škůdců a chorob. Pravidelná péče zajistí zdravý růst révy a vývoj plodů.

Sběr a sklizeň hroznů

Před vlastním sběrem hroznů je třeba provést několik důležitých kroků. Pravidelně sledujte zrání hroznů a kontrolujte jejich stav. Zralost můžete posoudit podle barvy, chuti a sladkosti hroznů.

Při sběru hroznů je důležité pracovat opatrně, aby nedošlo k poškození révy nebo hroznů. Používejte ostré nůžky nebo speciální štípací nůžky, které umožňují přesný řez. Sbírejte hrozny jeden po druhém a umisťujte je do vhodných nádob, například košů či kyblíků, které minimalizují stlačení a poškození hroznů.

Pokud pěstujete révu vinnou pro výrobu vína, je důležité sbírat hrozny v optimálním zrání. Hrozny by měly mít vyváženou kombinaci kyselin a cukrů, což ovlivní kvalitu a chuť výsledného vína. Sběr provádějte ve vhodném čase ráno nebo večer, aby byly hrozny chráněny před vysokými teplotami

Péče o révu během zimy

Po sklizni je důležité odstranit zbylé hroznové stopy a uschlé výhonky. To pomáhá minimalizovat riziko chorob a škůdců. Réva vinná je citlivá na mrazy, a proto je třeba ji chránit. Uvolněte révu od podpory a pokryjte ji například agrotextilií nebo slámou. To pomůže minimalizovat riziko poškození v zimním období. Zimní období je vhodný čas na prořezávání révy. Odstřihněte nežádoucí výhony a tvarujte rostlinu podle potřeby. Správný zimní řez ovlivní růst a výnos révy v příštím roce.

 

 

 

Speciální přílohu VEČERNÍK V KUCHYNI & BYDLENÍ a ZAHRADA můžete i nadále zakouoit v redakci PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku ve Vrahovické ulici