Náhle a nečekaně. Přesně tak zemřel Richard Šatinský (†53), jehož smrt vzbudila celou řadu spekulací. Loňský poslední zářijový den nad ránem bylo jeho bezvládné tělo objeveno na parkovišti v Moravské ulici v Prostějově. Richard byl všeobecně známý jako milovník běžeckého lyžování a fotbalu. S odstupem času Večerník zajímalo, s jakým výsledkem policie tento případ uzavřela.

Podle našich informací měl Richard Šatinský ve čtvrtek 29. září vyrazit do Baru „Plzeňka“ v Krasické ulici. Když odcházel, měl být na něm vliv alkoholu jasně patrný. Pak už byl nalezen až následující den ráno, jak bezvládně leží zhruba o sto metrů dál na parkovišti v Moravské ulici. Dle některých svědků mu měla chybět peněženka, klíče i mobil. I z tohoto důvodu lidé z okruhu Richardových přátel byli přesvědčeni, že musel být před smrtí napaden. To, že mohl při návratu z restaurace upadnout a rozbít si hlavu a své osobní věci poztrácet po cestě, si přitom příliš nepřipouštěli. „Měl těžké poškození mozku. Musel by se hlavou brutálně mlátit o zem sám,“ vyjádřil se konkrétně muž, který tehdy Večerník na celou záležitost upozornil.

Žádný přímý svědek události se však neozval. A i policisté od počátku pracovali s verzí, že se na jeho úmrtí nepodílela cizí osoba. Jak se nám nyní podařilo zjistit, až do ukončení vyšetřování se na tom nic nezměnilo. „Případ byl dne 30. listopadu 2022 odložen s tím, že ve věci se nejedná o podezření z trestného činu,“ potvrdila aktuálně Večerníku Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Richard Šatinský se do širšího povědomí zapsal zejména jako úspěšný organizátor přespolního běhu Domamyslická stěna. Jeho v pořadí osmý ročník se letos konal poslední červencovou sobotu na fotbalovém hřišti v Mostkovicích. Závod byl svému zakladateli věnován, vůbec poprvé se tak jednalo o memoriál Richarda Šatinského.