Legiovlak je ambiciózní projekt Československé obce legionářské. Toto putovní muzeum je věrnou replikou legionářského vlaku z období let 1918 až 1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace čs. legií. Vlak křižuje od května 2015 celou Českou republiku a jeho cesta potrvá minimálně do roku 2026 díky podpoře Ministerstva obrany a Ministerstva dopravy.

 

Cílem pouti Legiovlaku je připomínat slavné doby našich předků a jejich anabázi napříč Ruskem a napomáhat tak zachování kulturního dědictví utvářením hrdosti k vojenským a státoprávním tradicím.

Ve všech vozech bude na návštěvníky čekat věrná rekonstrukce vybavení vozů, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a několik set fotografií a panelů mapujících historii československých legií.

Legiovlak bude stát na prostějovském hlavním nádraží od úterý 26. září až do neděle 1. října, přičemž poprvé se tak stalo v září roku 2016. Pomáhá veřejnosti, především pak mládeži obnovovat povědomí o čs. legiích a jejich zásluhách na vzniku samostatného československého státu. Vstup do expozice je zdarma, otvírací doba ve všední dny je od 8.00 do 18.00 hodin, o víkendu od 9.00 do 19.00 hodin.