Na nejvyšší pozice v extralize žen ČR 2023/2024 hodlají útočit volejbalistky VK Prostějov, síla jejich současného kádru je papírově staví do role možná největších favoritek. Jak ale vypadá celkové rozložení sil pro nový ročník nejvyšší tuzemské soutěže něžného pohlaví?

Dá se říct, že podle aktuálního složení hráčských soupisek, příchodů i odchodů vypadají jako další žhavé adeptky na zisk některé z extraligových medailí volejbalistky Dukly Liberec a Olympu Praha. Severočeské družstvo přes dílčí změny ve svém složení drží vysokou úroveň a celek z české metropole také nahradil některé ztráty neméně zvučnými zisky.

Naopak brněnské finalistky uplynulé sezóny sčítaly hlavně odchody. Ale zatímco mistrovské Královo Pole pokračuje s dost mladým kolektivem, stříbrné Šelmy dál sází především na zkušenost. Olomouc změnila svůj mančaft úplně. Nemá ho sice vůbec špatný, ovšem velice úzký. Černým koněm rozhodně může být Ostrava, jež nadmíru zajímavě vyztužila své řady a vypadá kompaktně.

Do spodních pater tabulky prognózy tradičně řadí trojici očekávaně nejslabších klubů. Nicméně Přerov se snažil v rámci možností vhodně doplnit kádr, Šternberk po olomouckém vzoru vydatně přebudoval (úzký) tým a největší neznámou zatím zůstává tak trochu tajemný Frýdek-Místek. Každopádně žádný z těchto papírových outsiderů není automaticky odsouzen k nezdaru.

Jak tedy vše dopadne? „My samozřejmě toužíme být co nejvýše. Z našich soupeřů vidím jako nejkvalitnější Liberec a Olymp, pozor na Ostravu. Zároveň nelze vůbec podceňovat obě Brna, tedy Šelmy i Královo Pole, stejně jako Olomouc. A ani Přerov, Frýdek nebo Šternberk nemají nijak špatná družstva. Celkově to bude zase hodně vyrovnané, každý může porazit každého a dopředu se těžko odhaduje pořadí. Navíc se kdokoliv může ještě posílit až do konce ledna, kdy vyprší přestupový termín,“ přemítal generální manažer vékáčka Miroslav Čada.  

 

TIP VEČERNÍKU NA KONEČNÉ POŘADÍ EXTRALIGY ŽEN ČR 2023/2024

1. VK Prostějov

2. Dukla Liberec

3. Olymp Praha

4. TJ Ostrava

5. Šelmy Brn

6. UP Olomouc

7. KP Brno

8. Volejbal Přerov

9. Sokol Frýdek-Místek

10. Sokol Šternberk