Přelom září a října patří v Otaslavicích hodovým slavnostem, které tak nemohly chybět v programu obce ani v letošním roce. Jedním ze základních předpokladů úspěchu bylo samozřejmě počasí, a to kromě dopoledne předminulé soboty připomínalo spíše léto než sychravý podzim. Stejně jako v letech předešlých se i tentokrát těšila největšímu zájmu spanilá jízda všech druhů historických vozidel konaná v neděli dopoledne. Tyto kousky pak měli návštěvníci možnost zhlédnout celý den díky výstavě, která proběhla hned na dvou místech, a nechyběl ani výklad. Kromě toho se uskutečnily i dvě zábavy, ty nejmenší samozřejmě potěšily kolotoče. V obci to tak žilo od pátečního večera 29. září až do pozdních nedělních hodin 1. října. A PROSTĚJOVSKÝ Večerník byl u toho!

Že se na hodové slavnosti nezapomíná, potvrzuje řada obcí, k nimž Otaslavice směle patří. Především spanilou jízdou a výstavou historických strojů si připomínají časy minulé, kdy se hodovalo po dobré úrodě. Letošní rok opět překonal ten předchozí. Stále více strojů se těší neutuchajícímu zájmu místních, kteří tak nedělní dopoledne tráví za okny či před obydlími, aby jim z té projíždějící nádhery nic neuteklo.

Celou první říjnovou neděli pak měli návštěvníci možnost si stroje prohlédnout z blízka, letos navíc výstava probíhala poprvé už na dvou místech. Na tradičním za potokem byly k vidění historické traktory, ale i ty, které stále slouží. V areálu sokolovny se zase pro změnu skvěly v celé své nádheře motorky, k nimž byly připraveny také různé zajímavosti.

Ukázalo se, že to v Otaslavicích žije nejen technikou, páteční i sobotní večer patřily zábavám. O tu první se postaral DJ a sobotu zpestřila živá hudba s kapelou NAOSTRO. Po oba dny si cestu do Otaslavic našla řada místních i přespolních a všichni si pochvalovali velmi dobrou atmosféru. Zatímco pátek byl určen pro mladou generaci, tak sobota patřila všem bez rozdílu věku. „Letošní hody jsem si užila jak už dlouho ne. Program byl dobře rozdělen. Velkou radost mi udělala už sobotní zábava, na které byla skvělá atmosféra. V neděli pak bylo co dělat od brzkých ranních hodin až do pozdního večera. Když k tomu člověk přičetl perfektní počasí, tak to nemělo chybu,“ netajila spokojenost Božena Nováková.

Sobota byla zasvěcena sportu, hlavně fotbalu, který se na místním hřišti hrál od ranních hodin až do pozdního odpoledne. Nejprve se představily mladé naděje místní kopané, na které v hlavním zápase dne navázali jejich dospělí kolegové. Zlatým hřebem v rámci fotbalu tentokrát nebyl výsledek, ale slavnostní nástup mužů, které doplnili kluci a holky z místní přípravky. Zakusili tak nástup jako na ligových trávnících. „Tento nápad vznikl už před derby s Brodkem u Prostějova, kde se to realizovat nepodařilo. Dohodli jsme ho na hody a mělo to skvělý ohlas. Jsme moc rádi, že si nástup děti užily. Máme být na co hrdí, vždyť máme tolik mladých talentů,“ prozradil sekretář klubu a starosta Sokola Pavel Skalický.

Samozřejmostí pak byly nezbytné stánky se spoustou dobrot a kolotoče, které vyzkoušeli především ti nejmenší. V Otaslavicích se tak jen těžko hledal někdo, kdo by s letošním průběhem hodů nebyl spokojený.