„Ať už peklo bylo, či nebylo, vymyšleno bylo dobře. Když se rozhlédneme kolem sebe, ještě dnes peklo spoustě lidem chybí,“ praví se v úplném závěru jedné z nejoblíbenějších českých pohádek S čerty nejsou žerty.

V tu chvíli je na obrazovce kočár, který míří přímo do pekla. Zhruba 40 let po natočení tohoto snímku se kočár nenachází v pekle, ale na mnohem útulnějším místě. V Muzeu kočárů v Čechách pod Kosířem se nyní intenzivně pracuje na jeho kompletní renovaci. Po ní by měl být představen veřejnosti, na akci chtějí organizátoři pozvat i herce Ondřeje Vetchého a mnoho dalších.

Pohádka S čerty nejsou žerty byla natočena v roce 1984. Už tehdy byl kočár ve velmi špatném stavu, filmaři jej pro potřebu natáčení sice provizorně opravili, učinili tak ovšem značně necitlivě bez ohledu na jeho historickou hodnotu i původní stav. Po natáčení putoval kočár zpět do zámku Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou. Ten byl po revoluci v roce 1989 vrácen šlechtickému rodu Kinských. A právě ti se nedávno obrátili na Václava Obra, zdali by byl schopen tento a ještě několik dalších kočárů zrenovovat.

Kočáru vrací původní krásu

Majitel Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem se tohoto úkolu zhostil s velkým elánem. „Je to pro mě i mé spolupracovníky další projekt, na němž můžeme zúročit třicet let naší práce a zkušeností,“ radoval se Obr, který se spolu s dalšími vrhl i do pátrání po historii proslulého kočáru.

Jmenuje se Gala coupé a někdy kolem roku 1820 jej postavila slavná firma Koller z Vídně. Podařilo se nám vypátrat i nějaké dobové fotografie, na nichž byl kočár zachycen ještě před natáčením pohádky. Díky tomu jsme vytvořili celou knihu, kde je příběh kočáru zachycen,“ přiblížil majitel Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem, který nyní dává kočár dohromady a chce jej lidem ukázat v celé jeho původní kráse.

„Dokončení plánujeme na začátek příštího roku a následně jej chceme předvést při mimořádné události, kam bychom rádi pozvali lidi spojené s pohádkou S čerty nejsou žerty včetně herce Ondřeje Vetchého. Kočár jinak zůstane v majetku rodiny Kinských a vrátí se zpět na zámek Karlova Koruna. Ale věřím, že na Josefkolu jej lidé budou moci obdivovat rovněž,“ navnadil Václav Obr.