Předposlední „domácí“ duel podzimní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY ve svém holickém azylu odehráli fotbalisté Prostějova proti pražské Dukle, která zatím potvrzuje své ambice a drží se na barážové příčce tabulky. Eskáčko ale potřebovalo zabrat a získat body, které by je více oddělily od spodních příček znamenajících sestup.

Svěřenci trenérské dvojice Mazura - Zavadil nepředvedli vůbec špatný výkon, ale znovu se potvrdilo, že zápas bez vyložených, především pak zbytečných chyb nezvládají. A takové věci soupeř kvalit Dukly dokáže potrestat. Eskáčko tak po dvou výhrách před vlastním publikem ztratilo a v tabulce zůstává na hraně sestupu.

 

Stav před výkopem

Oba celky šly do utkání 14. kola druhé nejvyšší soutěže ve zcela jiném rozpoložení. Zatímco 1.SK Prostějov bojuje o záchranu, tak tým z Julisky může nadále pomýšlet na postup do FORTUNA:LIGY. Stejně jako v uplynulých kolech se museli koučové papírově domácího celku obejít bez brankáře Vejmoly, ke kterému přibyl i kapitán Jan Schaffartzik. Dukla přijela bez Michala Škody, Buchvaldka či Kozmy s cílem bodovat a ideálně domů do Prahy přivézt další tři body.

Vývoj utkání

Prostějovští začali velmi dobře a dostali se i do tlaku, který však v žádnou větší šanci proměněn nebyl. Naopak hosté se osmělovali o něco pomaleji, ale po dvaceti minutách už dokázali hru srovnat. V úvodních pětačtyřiceti minutách se ale dlouho čekalo na vážnější ohrožení brány. Oba týmy zvolily vyčkávací taktiku a nechtěly inkasovat. Vše se změnilo až v nastavení, kdy hrubku ve středu pole potrestala Dukla.

Ve druhé půli se na začátku naopak lépe jevili hosté a byli v mírném tlaku. Postupem času se ale do hry zase dostal Prostějov a tlačil se za vyrovnáním. Místo něj však přišla branka číslo dva, která se zdála, že definitivně zlomila „domácí“, ale opak byl pravdou, neboť záhy přišlo snížení. Na to už ale další brankou eskáčko nenavázalo a jelikož prosadit se se nepovedlo ani hostům, kteří nevyužili brejkové situace, jednobrankovou výhru už svěřenci bouřliváka na lavičce Petra Rady zkušeně uhájili.

Zásadní okamžiky

Eskáčko i Dukla v úvodu moc šancí neukázaly. Mužstva si ale vyměnila v úvodu zajímavé vrácení hlavičky ze zadní tyče, které však přímo branku neohrozilo. První velká šance přišla v podání Kozla, ale jeho pokus po nahrávce Moulise včas blokovala obrana. Na opačné straně Prostějov dobýval, ale marně, všechny tři rány mířily do připravených zadáků. Už se zdálo, že se do poločasu nic nezmění, načež v poslední minutě nastavení přišla chyba na prostředku hřiště a situaci tři na tři vyřešili hosté skvěle a Moulis otevřel účet zápasu – 0:1.

Do druhého poločasu lépe vstoupili favorizovaní hosté, ale jednu šanci řešil Krynskyj. Do dalších šancí se už hosté nedostávali a eskáčko postupně přebíralo aktivitu a zapsalo i velkou šanci, ale Zapletal mířil přesně tam, kde byl brankář. Hodně však ovlivnil zbytek utkání druhý gól, který přišel v 65. minutě po málo vídané chybě, kdy odkop brankáře propadl ke Kozlovi až do vápna domácích a útočník byl přesný – 0:2. Na snížení se však nečekalo dlouho. Po čtyřech minutách si míč po lajně navedl Gabriš a jeho centr si srazil za vlastního brankáře Hašek – 1:2. Do dalších minut už Prostějov otevřel hru, ale k větším příležitostem scházela lepší finální přihrávka a naopak Pražané neřešili správně brejkové situace.

Osobnost zápasu

V domácím dresu byl hodně vidět střídající Zapletal, který dokázal hru oživit. Zároveň však v dobrých akcích selhal. U hostů se velmi dobře jevil zkušený Pavel Moulis. Uhrál spoustu těžkých míčů a dělal na své straně velké problémy. První branku pak i sám dal.

Zajímavost duelu

Psala se osmdesátá minuta, kdy tribuny nejvíce zabouřily. Po neproměněné šanci byl viditelně rozladěný jeden z koučů Prostějova Pavel Zavadil, kterému přišla vhod láhev s vodou. Nakopl ji tak přesně, že mířila na kouče Petra Radu. Kouč hostů to bral s humorem a snažil se ji dokonce zpracovat. Pak se ještě přimlouval u sudího, aby mu žlutou kartu nedával.

Atmosféra střetnutí

Velmi, ale velmi poklidná. Na stadion v olomoucké Holici si v podzimním počasí našlo cestu jen něco přes tři sta fanoušků, ale své zastoupení měla i Dukla, která byla slyšet. Na hřišti to pak také nejiskřilo a dalo by se souhlasit i s lodivodem hostů, že zápas si žluté karty ani nezasloužil…

 

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Pavel ZAVADIL – 1.SK Prostějov:

„Z mého pohledu to bylo od nás herně nejlepší utkání, kdy jsme byli silní na míči. Bohužel jsme udělali dvě hloupé chyby a soupeř je dokázal obě potrestat. V první půli jsme určitě měli více ze hry a snažili se rychle otáčet hru, pracovat na centrovaných míčích, ze kterých nejsme celkově moc nebezpeční, ani tentokrát to přitom nebylo dobré. Do toho přišla hrubka v poslední minutě na středu hřiště. Ve druhém poločase měla lepší začátek Dukla, ale potom jsme se do toho dostali, ale neproměnili jsme tam tutovou šanci. A jinak jsme se do ještě většího tlaku už nedostali.“

Petr RADA – FK Dukla Praha:

„Jsme velmi rádi, že jsme tady bodovali. Jeli jsme sem s tímto cílem. Věděli jsme, že to bude složité. Prostějov hraje mimo domov, ale musím říct, že tady bylo hřiště přímo excelentní. Dostali jsme se v nastavení první půle do vedení, ale celkově jsme měli s domácím celkem problémy, na můj vkus jsme mu nechávali příliš prostoru. To jsme naštěstí přečkali. Ve druhé půli jsme počítali, že domácí budou ještě aktivnější, ale my využili jednu propadenou situaci. Soupeř ještě zvýšil úsilí, což bylo nepříjemné, povedlo se mu snížit. Do konce už jsme to zvládli, ale mrzí mě, že jsme nedokázali lépe využít naše brejky, které bychom měli zvládnout lépe.“