Zachování pošty v Čechovicích, pořízení nábytku pro čechovické sokoly na pořádání kulturních akcí, výmalba kaple sv. Jana Nepomuckého na návsi v Domamyslicích či vyřešení nepořádku u kapličky v Domamyslicích. To byly některé z vyřešených požadavků občanů Čechovic, Domamyslic a Krasic, které byly prezentovány na setkání zástupců města Prostějova s občany.

To se konalo minulé úterý 14. listopadu ve zrekonstruované sokolovně v Čechovicích. Lidé se pochopitelně účastnili i s dalšími podněty, ten nejzásadnější se týkal dostupnosti lékařské péče.

Poslední letošní setkání zástupců Statutárního města Prostějova s občany se konalo v části na západě území. Vedení radnice na úvod představilo nedávno dokončené či plánované projekty. Mezi ty první patřila například výstavba chodníků v Čechovické a Luční ulici. Těm druhým vévodí nepochybně nezbytná kompletní rekonstrukce mateřské školky v Čechovicích. Ostatně zhruba před rokem v této souvislosti místní občané sepsali i petici. S rekonstrukcí se dle předchozích vyjádření vedení města mělo začít už letos v létě. Její součástí má být i částečná demolice stávající budovy. „Stavební práce jsou naplánovány na příští rok, bylo třeba mimo jiné vyřešit, kam v jejich průběhu budou děti docházet,“ vyjádřil se aktuálně na setkání Jiří Rozehnal, druhý náměstek prostějovského primátora zodpovědný na radnici za investice. V příštím roce by se také měli dočkat hasiči z Krasic, kdy by mělo dojít na úpravu půdních prostor jejich hasičské zbrojnice. Další plánovaný projekt, kterým je výstavba cyklostezky do Seloutek, dle představitelů magistrátu komplikují výkupy pozemků.

Následně dostali prostor sami občané, ty starší zajímala zejména dostupnost lékařské péče. „Vždy u nás působil doktor, ten stávající se však nyní stěhuje do Mostkovic. Pro nás starší je to docela komplikace, dojíždění si úplně neumím představit. Zajímalo by mě, co město udělalo pro to, aby se tak nestalo?“ dotázal se pan Kořínek.

Zástupci magistrátu potvrdili, že lékař dal výpověď z pronajatých prostor a nyní za něj hledá nového nájemce. „Pan doktor podniká jako každý jiný soukromník a město nemá páky k tomu, aby ho přesvědčilo, aby zůstal, pokud se rozhodl jít jinam,“ zareagoval předseda osadní části Marek Moudrý.

Zástupci vedení města upozornili, že lidé v případě, že mají problém se k doktorovi dostat, mohou využít služeb Senior taxi. „To v tuto chvíli funguje pouze na katastru města Prostějova. Je tedy třeba zvážit, zda umožnit lidem z Čechovic, aby mohli jezdit za lékařem také do Mostkovic,“ upřesnila Marcela Župková, náměstkyně primátora Statutárního města Prostějova.

V další diskusi přišla ještě na přetřes například připravovaná regenerace sídliště Moravská či opravy některých chodníků.