Zasloužili se o záchranu cestujících z hořícího vlaku v Olomouci – jeden pomáhal lidem uvnitř a druhý venku. Bez jejich pomoci by událost měla mnohem vážnější následky. Duchapřítomnost, statečnost a obětavost vlakvedoucího Romana Juřeny a Lukáše Dudíka ocenil 28. listopadu olomoucký hejtman Josef Suchánek a ředitel HZS Olomouckého kraje brig. gen. Karel Kolářík. 

 

Oba zachránci od krajského ředitele převzali Medaile HZS Olomouckého kraje za mimořádně záslužný čin, který vedl k záchraně cestujících z hořícího vlaku. Vagón s pasažéry zachvátil 17. října v Divišově ulici v Olomouci požár potom, co na přejezdu do soupravy vrazil kamion. Kvůli proražené nádrži jednoho z vozidel začal nákladní automobil, vlak i osobní vozidlo, které čekalo na přejezdu, okamžitě hořet a plameny se velmi rychle šířily. Oba zachránci neváhali, a i když situace byla velmi dramatická, pasažérům pomohli ven do bezpečí.

Krajský ředitel s panem hejtmanem ocenili především to, že oba muži zachovali chladnou hlavu, situace se nezalekli a lidem uvnitř hořícího vlaku pomohli. „Reakce obou zachránců považuji za vzorové. V dnešní době je potřeba toto statečné chování ocenit a upozornit na něj. Bez pomoci obou mužů by mohla mít tato událost tragické následky,“ uzavírá krajský ředitel hasičů.