Některé týmy ve volejbalu – a rozhodně jich není ani v ženské kategorii málo – primárně spoléhají na individuální údernost klíčové opory, zpravidla na postu univerzálky. Ostatní spoluhráčky jí víceméně vytvářejí co nejlepší podporu, aby mohla neomezeně řádit, viz například jednačtyřicetibodová darda Nikoly Kvapilové při nedávném vítězství Liberce v Národním sportovním centru PV 3:2.

Vedení prostějovského klubu šlo před aktuální sezónou poněkud jinou cestou. Rozhodlo se postavit dostatečně široký hráčský kádr s velice silnou celou základní sestavou, ale brzký zdravotní konec Jéssicy Silva udělal v daném plánu citelnou trhlinu. Na smeči hned vzniklo trochu slabší místo, což bylo v dosavadním průběhu tohoto ročníku znát. Byť vékáčko drtivou většinu zápasů i tak dokázalo vítězně zvládat, mnohdy jasným poměrem 3:0.

Proti opravdu silným soupeřům se však herní rezervy (především útočné) neblaze projevily, viz právě zmíněné podlehnutí Dukle, dvě vyřazující porážky v evropském Challenge Cupu s řeckou Soluní a koneckonců i zahajovací perně vydřená výhra u Šelem Brno.

Je pravda, že ze smečařek se někdy výborně chytila Pavla Meidlová, občas i Josefína Smolková. Ovšem trvale chyběla danému postu stabilní kvalita na vyšší úrovni. Proto je super, že se až nečekaně rychle uzdravila Klára Faltínová a teď už viditelně nabírá svou dřívější formu před vážným zraněním. S ní na hřišti totiž družstvo žen VK získává původně zamýšlenou výhodu v kolektivní variabilitě i komplexnosti.

Na nahrávce diriguje celý mančaft zkušená kapitánka Simona Bajusz, na účku odvádí své penzum práce Karin Šunderlíková, na bloku se výborně činí dvě věže Veronika Trnková a Raquel Löff, na liberu pozvedla level do špičkové hladiny posila Michaela Pállová. A na smeči jde výrazně nahoru jmenovaná Klára Faltínová, k níž se dle situace může přidat některá z parťaček.

Tím pádem to soupeři budou mít hodně složité ve smyslu, kterou z Prostějovanek vlastně mají zrovna bránit. Úspěšný útok totiž může přijít v podstatě odkudkoliv. Navíc si nový kouč Michal Matušov od začátku svého zdejšího angažmá dost zakládá na cizelování defenzivy, především polařské. Přičemž i v tomto směru je na týmu vidět zlepšení oproti předchozím letům. Nejbližší budoucnost tak vypadá nadmíru slibně – pokud vydrží zdraví.