„Přepište dějiny. Prostějov právě otevřel Zlatou bránu!“ Toto jen mírně upravené zvolání sportovního komentátora Roberta Záruby z legendárního Nagana v roce 1998 se více než přiléhavě hodilo na situaci, k níž došlo ve čtvrtek 21. listopadu 2013. Právě tehdy bylo po kompletní rekonstrukci otevřeno Obchodní centrum Zlatá brána. Tím se definitivně uzavřela historie kdysi proslulého, nicméně dosluhujícího obchoďáku, který toho již neměl lidem moc co nabídnout. A zmizel tak dávný STÍN MINULOSTI, neboť moderní obchodní centrum se během uplynulých let „chytlo“, našlo si své stálé zákazníky a částečně dokázalo o víkendu vrátit život do středu města, které se hlavně během víkendu pravidelně vylidňovalo.

Výstavbě obchodního domu Prior muselo ustoupit několik měšťanských domů, které stávaly v prostoru mezi ulicí Dukelská brána a dnešním náměstím T. G. Masaryka. Domy byly v roce 1969 zbourány, základy nové budovy byly položeny v roce 1970. Celkové náklady na výstavbu činily bezmála 40 milionů korun, což byla tehdy astronomická suma. Dvoupatrová budova byla dostavěna o tři roky později, kdy také obchodní dům přivítal své první návštěvníky.

Během následujících let prostějovský Prior čelil celkem oprávněné kritice, že budova do charakteru jinak krásného historického náměstí nezapadá. Na druhou stranu si získal nejen ve městě, ale i v celém regionu velký věhlas. Za nákupy do něj mířilo na tehdejší dobu rekordní množství lidí, ostatně jednalo se o největší obchoďák v širokém okolí. Nacházelo se v něm zhruba 30 různých obchodů. Ty byly do konce roku 2012 postupně uzavřeny a v únoru 2013 započala přelomová rekonstrukce. Tehdy se jednalo o největší investici do jediného objektu v polistopadové historii města. Po devíti měsících bylo hotovo. Částka kolem 100 milionů korun dokázala kompletně proměnit chátrající Prior v moderní obchodní centrum.

Navzdory nástupu obchodních center na okraji města zůstává Zlatá brána největší obchodní zónou v Prostějově. V současnosti zabírá budova plochu 8387 m2, z čehož 7536 m2 zabírají obchody. Funguje v ní 39 nájemců a otevřeno má 7 dní v týdnu, což zásadním způsobem přispívá k tomu, že se o víkendu centrum města zcela nevylidní.

Otevření Zlaté brány bylo před deseti lety skutečně velkolepé. Postupně v něm vystoupili zpěváci Petr Bende, Markéta Konvičková, Leona Machálková či skupina Maxim Turbulenc. V roli moderátorů se vystřídali Gabriela Partyšová, Eva Decastelo a Vlasta Korec.

Po deseti letech na slavnostní otevření už v říjnu navázaly oslavy, které mimo jiné přinesly cimbálovou muziku, skákací hrad a zábavné odpoledne pro děti s řadou dárků a soutěží.