Opilý Jaroslav Smrž na prostějovském hřbitově kradl a rozbíjel urny s popelem zemřelých, jindy zkopal a poplival starou paní, nebo řval s nožem v ruce na svoji manželku, že ji vykuchá jako kuře! A v neposlední řadě napadl muže, jehož na zemi zkopal tak, že skončil v nemocnici se zlomenou čelistí a krvácením do mozku. Uplynulé úterý si výjimečně střízlivý vyslechl již svůj v pořadí osmnáctý rozsudek...

 I když máme tendenci to podceňovat, je to tak. Alkohol ve větších dávkách znamená pro lidský mozek zhruba to samé jako písek v ložiscích stroje. Ničí jej a znemožňuje mu normálně fungovat. Pokud tomu někdo nevěří, stačí se podívat na život Jaroslava Smrže. Opilý na prostějovském hřbitově kradl a rozbíjel urny s popelem zemřelých, opilý zkopal a poplival starou paní, opilý řval s nožem v ruce na svoji manželku, že ji vykuchá jako kuře, a konečně zcela opilý napadl muže, jehož na zemi zkopal tak, že skončil v nemocnici se zlomenou čelistí a krvácením do mozku. Uplynulé úterý si tentokrát střízlivý Jaroslav Smrž vyslechl již svůj v pořadí osmnáctý rozsudek. Celkem by si měl odsedět dalších 10 let.

 

Tento chlapík nepochybně patří k tomu nejhoršímu, co jsme mohli v Prostějově potkat. Padesátiletý Jaroslav Smrž v minulosti kradl a ničil urny ze zdejšího hřbitova. Po propuštění z vězení zkopal a poplival třiasedmdesátiletou ženu. Minulé úterý 28. listopadu pak byl odsouzen k celkem desetiletému trestu vězení. Tři roky dostal za systematické týrání své manželky, dalších sedm let si odsedí za to, že zmlátil jednoho z bezdomovců tak, že skončil se zlomenou čelistí a krvácením do mozku v nemocnici. Za jeho problémy stála závislost na alkoholu, kterou řadu let neřešil.

Jaroslav Smrž svoji ženu opakovaně škrtil, vláčel za vlasy po zemi, plival na ni a častoval vulgárními výrazy. Mimo jiné manželku nazýval také „mršinou“... Nebylo výjimkou, že jí vyhrožoval zabitím, přičemž měl v ruce i nůž, s nímž naznačoval bodnutí. Minimálně dvakrát na dámu řval, že ji „vykuchá jako kuře“. Činil tak nejen v bytě v České ulici, který měla jeho žena pronajatý, ale také v hospodě, již jeho manželka provozovala.

K týrání manželky se obžalovaný přiznal. Své chování se snažil vysvětlit tím, že byl pod vlivem alkoholu. To, že obžalovanému nedělá pití dobře, potvrdil i znalecký posudek. Z něj vyplynulo, že v opilosti není schopný své jednání zcela ovládat, zatímco pokud je ovšem střízlivý, tak ano. Přestože byl Smrž na alkoholu závislý, nedělal na svobodě nic pro to, aby se této neřesti zbavil. To by se mělo změnit, součástí rozsudku je i povinnost podrobit se protialkoholnímu léčení.

„Choval se jako nepříčetný“

Opilý Jaroslav Smrž se zcela bezdůvodně přimíchal do rvačky, k níž došlo loni v létě v Kolářových sadech. Vše začal spoluobžalovaný Jan Vráblík. Obyvatel azyláku v Určické ulici připustil, že poškozeného napadl, když mu dal dvě facky. Dle vlastních slov k tomu měl pádný důvod. Muž totiž urazil čest jeho přítelkyně. V tom ostatně pokračoval i u soudu. „Každý, když se napije, tak bývá trochu agresivnější. Ale jinak je to opravdu hodná holka,“ prohlásil na konto své milované Jan Vráblík během hlavního líčení.

Spoluobžalovaný opakovaně a dost přesvědčivě popsal, jak se do celé záležitosti zapojil právě Jaroslav Smrž. „Vyběhl z parku a začal ho kopat do hrudníku i do hlavy. Choval se jako nepříčetný. Pak vylezli chlapi z hospody Na Mánesce a on toho nechal,“ zopakoval Jan Vráblík. Tato slova potvrdila i jeho družka, naopak Smrž své jednání popíral.

Napadený muž po útoku skončil v nemocnici se zlomenou čelistí a krvácením do mozku. Nejenže měl velké štěstí, že útok vůbec přežil, navíc jeho léčení nebylo vůbec snadné a vyžádalo si přes 51 000 korun.

Dosud pouze jednou trestaný Jan Vráblík nakonec od soudu odcházel s podmínkou, naopak již sedmnáctkrát trestaný Jaroslav Smrž za brutální napadení naopak dostal sedmiletý trest.

O vině nebylo pochyb

„Není pochyb o tom, že obžalovaný Smrž poškozeného muže napadl, přestože k tomu neměl žádný přímý motiv. O tom, že tam vedle Jana Vráblíka a jeho partnerky byl někdo další, hovořilo kromě těchto dvou ještě několik dalších svědků. Není důvod, proč by oba shodně označovali Smrže, pokud by to nebyl právě on. K tomu se připojuje i fakt, že obžalovaný se na místě měl pohybovat, a to opilý a rozrušený poté, co jej manželka po hádce nepustila k sobě domů. Když k tomu přičteme fakt, že už v minulosti byl opakovaně odsouzen za napadení pod vlivem alkoholu, pak nám to tvoří uzavřený řetězec důkazů,“ odůvodnila rozhodnutí soudkyně Adéla Pluskalová, která Jaroslava Smrže poslala na celkem 10 let do vězení.

Rozsudek dosud není pravomocný, obě procesní strany si ponechaly lhůty pro možnost odvolání.