Znáte Mikulášku? Je to sestra výrazně slavnějšího Mikuláše, na kterou by svět úplně zapomněl, kdyby nebylo jednoho jediného dětského říkadla. To zní: Mikuláš ztratil plášť, Mikuláška sukni. Nejedli, nespali, byli oba smutní. Právě zneuznaná Mikuláška se rozhodla řádně zkomplikovat Štědrý den hraběcí rodině na zámku v Čechách pod Kosířem. O tom, jak se jí to nakonec nepodařilo, vyprávěl příběh speciálních vánočních hraných prohlídek, které bylo možné navštívit po oba dva dny uplynulého víkendu.

 

Mysleli si, že to bude Štědrý den jako každý jiný: že si ráno zajdou na mši a pak se až do slavnostní večeře budou postit. Jenže to se spletli. Štědrý den hraběcí rodiny na zámku v Čechách pod Kosířem narušil nezvaný host. Tím byla údajná vzdálená příbuzná z urozeného šlechtického rodu. Po jejím příjezdu se vše začalo kazit. Členové rodiny během svátečního dne přestali zvládat své emoce, zbytečně se rozčilovali, a dokonce se ještě před večeří pustili do cukroví.

Jejich služebná nakonec odhalila, že za tím vším opravdu stojí tajuplná návštěvnice, které se podařilo spoutat ducha Vánoc. Kromě toho vyšlo najevo, že na návštěvu nepřijela urozená kněžna, nýbrž Mikuláška zhrzená z toho, že se jí nedostalo takového uznání jako jejímu bratrovi. Vše nakonec šťastně dopadlo, ducha Vánoc se podařilo osvobodit a zůstává tedy pouze na nás, zda nadcházející svátky strávíme v klidu a v pohodě, či nikoliv. O tom, co je mohlo čekat v novém roce, pak návštěvníkům prohlídek ledacos napověděla věštba, kterou si návštěvníci v samém závěru vylosovali. „Vyšlo mi, že mě čeká nová známost. Tak nevím, co si o tom mám myslet. Asi k nám do školky nastoupí nějaká nová kamarádka nebo kamarád,“ přemítala čtyřletá Jasmínka, které se prohlídky moc líbily.   „Akorát jsem se bála, že mě Mikuláška přetáhne tou metličkou, co měla v ruce. Ona totiž trestala i hodné děti,“ dodala dívenka. Zájem o Vánoce na zámku byl více než slušný. „Na dopolední hrané prohlídky sice zůstalo pár volných míst, na druhou stranu odpoledne již bylo plno. Proto jsme museli přidat další dva termíny,“ pochvaloval si kastelán zámku Martin Váňa. Kromě vánočně laděných prohlídek byly o víkendu v Čechách pod Kosířem připraveny také klasické prohlídky zámku a expozic, dílničky na Hanácké ambasádě, minivýstava betlémů a občerstvení. Vánoce na zámku byly pro letošek poslední možností navštívit kulturní památku v Čechách pod Kosířem. Ani to však neznamená, že by ji čekal dlouhý zimní spánek. Už v pátek 5. ledna by se v prostorách zdejšího velkého sálu měl rozeznít tradiční Tříkrálový koncert v podání zpěvačky Lucie Laubové a klavíristky Venduly Urbanové.