Existuje spousta jednorázových sportovních akcí, jimž v poměrně nedávné minulosti (byť se to už nyní zdá zapomenuto) zasadila covidová hysterie těžkou ránu. Většinu tehdejší opatření proti covidu citelně poznamenala, jiné musely rušit jeden či dva své ročníky a některé dokonce úplně zanikly.

Silvestrovský běh v prostějovských Kolářových sadech naštěstí přežil, byť patřil do druhé zmíněné kategorie tím, že musel odpískat své konání v poslední den letopočtů 2020 i 2021. Předtím šel přitom slibnou cestou každoročního růstu počtu účastníků i celkové úrovně závodu, vše vypadalo růžově. Než přišel covid-19.

Proto byla otázka, jak lidé milující běhání zareagují na konci roku 2022, když se místní Silvestrovský běh vracel po třech letech na scénu. Značnou organizační aktivitou pořádajícího Oddílu orientačních sportů SK Prostějov však v tomhle nevznikl žádný problém, naopak oblíbené klání hned navázalo na předchozí úspěšný trend.

A 31. 12. 2023 při 47. ročníku směrem k vyšší kvalitě dál pokračovalo, navíc skokově. Rekordní účast 147 aktérů všeho věku totiž podpořil start špičkových orientačních běžců Terezy Janošíkové i Maxima Rauturiera, přičemž reprezentanta Francie porazil výborný Martin Hroch, který stejně jako Tereza překonal traťový rekord. Prostě paráda!