Naprosto jednoznačným způsobem postoupili do finálové skupiny první ligy juniorští basketbalisté Prostějova. Orli ve čtrnácti zápasech ani jednou neprohráli, což se žádnému jinému týmu soutěže nepovedlo. V klíčové fázi soutěžního ročníku narazí na Nový Jičín, Žďár nad Sázavou, jihlavskou Vysočinu, Chomutov a Ústí nad Labem. Dva nejlepší si zahrají baráž o postup do extraligy.

„Nechceme se za nic schovávat. Chceme bojovat o postupové příčky. Věřím, že se nám to může podařit, bude hodně záležet na zdravotním stavu. Pokud budeme kompletní, máme šanci usilovat o baráž,“ věří svému týmu trenér Michal Pešta.

Až na Nový Jičín Orly čekají soupeři, které prakticky neznají, kvalitu týmů mohou jen odhadovat. Silné ovšem zcela jistě budou výběry Chomutova a Ústí nad Labem, které mají k dispozici široké kádry.

„Navíc není vyloučeno, že se ve druhé části sezóny posílí o některé hráče z regionu. Pravdou je, že příliš informací o soupeřích nemáme. K dispozici nejsou záznamy předchozích zápasů. Chytřejší budeme po dvou nebo třech odehraných kolech,“ míní kouč Prostějova.

Předcházející výsledky se do tabulky finálové skupiny nezapočítávají, na vítěznou sérii musí hráči rychle zapomenout a soustředit se na příštích deset utkání. „Pro náš klub je škoda, že se výsledy smazaly, ale to bylo dopředu jasné. Budeme se snažit na úspěšnou šňůru navázat, k tomu potřebujeme podat v každém střetnutí maximální výkon. Ve finálové skupině totiž na žádného lehčího protivníka nenarazíme,“ uvědomuje si Pešta.

Prvním soupeřem Prostějova bude 13. ledna Nový Jičín, doma se Orli představí 27. a 28. ledna, kdy vyzvou jihlavskou Vysočinu a Žďár nad Sázavou. „Los není až tak důležitý, protože musíme hrát se všemi dvakrát. Spíš mě mrzí, že mezi zápasy jsou často delší pauzy. Nebude snadné udržet tým v herním rytmu,“ uvažuje prostějovský trenér, který přesto doufá, že jeho tým vstoupí do finálové skupiny úspěšně. „Začátek bude důležitý, může nás uklidnit. Před zápasy proti severočeským týmům chceme mít v tabulce co nejvíce bodů,“ přeje si trenér Pešta.