Masopust si v sobotu užili i v Dětkovicích. Tam mají tradiční průvod maškar na starost dobrovolní hasiči, kteří s sebou na celodenní pochůzku vesnicí berou i tzv. právo. To maškarám zaručuje, že si po celý den mohou dělat, co je jim libo. Průvod vyrážel na cesty už v devět hodin ráno, podle pravidelných účastníků obchůzka končí až v podvečer. V každém stavení totiž musí maškary pohostit, a to nejen dobrotami, ale i nějakou tou štamprličkou.

 

„V dědině se na to drží odjakživa, kdybychom někoho vynechali, byl by uražený. Takže máme celý den co dělat,“ smála se Pavla Svršková, která v kostýmu zdravotní sestry hlídala pitný režim. Zdatně jí sekundovali zajíčci s košíky výslužky či kočárkem, ve kterém spinkal „muzikant“. Letos poprvé totiž maškary nedoprovázela živá hudba. Jak si postěžoval jeden z účastníků, muzikanti zestárli a noví nejsou. „Nahradila je tak technika, kterou ale nesmíme někde zapomenout,“ dodal.

Stavení od stavení domácí nabízeli průvodu pálenku, pivo a další nápoje, nechyběly ani obložené chlebíčky, buchty či uzené. „Třeba u Lenky a Zbyňka Melkových na nás vždycky čekají koblihy. A ty tedy jsou, mizí hostitelům pod rukama,“ konstatovala další z maškar.

V průvodu nechyběla ani skutečná zvířata v podobě bernských salašnických psů a také rarita, která bývá k vidění většinou jen v cirkusech – papoušek, který průvod stíhal na kole.

Mezi maškarami byly i takové, které průvod hostily i u sebe doma. „Teď jsem za cikánku a fotografuji, jak dorazíme k nám domů, což bude asi kolem druhé odpoledne, musím nakrmit a napojit kolegy já,“ dodala Katka Kníchalová.