Chodí kolem Hloučely, a co se jim hodí, to ukradnou. Řeč je o trojici cikánských dětí, které v lesoparku přežívají jako bezdomovci.

Nejmladšímu z nich přitom zřejmě ještě nebylo ani deset let. Vše nasvědčuje tomu, že se jedná o bývalé chovance prostějovského dětského domova, kteří utekli z Diagnostického ústavu na Svatém Kopečku u Olomouce.

Řeší nějak prostějovské úřady problémy těchto tří malých bezdomovců? A co na to ředitel dětského domova a městská policie?

Na jednu stranu vzbuzují lítost. Kromě toho jejich touha po svobodě se může někomu jevit jako sympatická. Pokud vám na druhou stranu ukradnou dřevo či cokoliv jiného, pak se pochopení pro jejich způsob života hledá opravdu jen těžko. Řeč je o trojici dětských bezdomovců, kteří se už od zimy potulují v prostějovském lesoparku Hloučela. Prostějovští strážníci však kupodivu oficiálně nic nahlášeno nemají.

 

Na celou záležitost na sociálních sítích upozornil provozovatel občerstvení U Abrahámka u Hloučely. „Dejte si pozor, aby vám také něco neukradli. Jsou to Češi a nebyli u nás prvně. Kousek od nás si z ukradeného dřeva udělali i postýlku,“ upozornil Borek N., který zároveň zveřejnil videozáznam z kamery, na němž trojice dětí koncem února bere hlavně dřevo, které se ze všeho nejvíce hodí na oheň či na vybudování přístřešku. Dle řady svědků bývá trojice k vidění hlavně u Hloučely. „Potkal jsem je v Olomoucké. Zaujal mě ten nejmenší, protože vypadal dost omšele, až jako špinavý bezdomovec, což u takhle malého děcka není běžné. Mohl mít do deseti let. Byl snědší a ta o tři čísla větší bunda byla červená. Nemyslím, že někde bydlí,“ popsal David P.

Co je táhne k Hloučele?

Další svědci uvedli, že stejná trojice bývá pravidelně k vidění u Kauflandu v Okružní ulici, Dolní ulici či na nádraží u Alberta. „Jsou vcelku drzí, párkrát se mě zeptali na cigáro nebo na peníze. Myslím, že jsou to kluci z prostějovského dětského domova,“ uvažovala Lucie P.

Večerník se obrátil tedy právě tam. Zde o celé záležitosti věděli. „Od nás určitě nejsou, žádné děti aktuálně nepostrádáme,“ reagoval ředitel domova Vladimír Brablec, podle něhož by se mohlo jednat o chovance Diagnostického ústavu v Olomouci. Proč by však ti utíkali právě do Prostějova? „Nemohu vyloučit, ale rozhodně ani potvrdit, že jde o tři chlapce, kteří u nás byli do loňského podzimu. Měli jsme problémy s jejich častými útěky, i proto byli přesunuti do Olomouce,“ vysvětlil Brablec, kterého jsme se ještě zeptali, jak je možné, že někdo už v tak nízkém věku dá přednost životu na ulici před relativním pohodlím dětského domova. „Není to jednoduché. Pro někoho je volnost nade vše, obzvláště pro chlapce, kteří se dostanou do puberty. Udržet takové za zdmi jakéhokoliv zařízení může být nesmírně obtížné,“ reagoval Vladimír Brablec.

Strážníkům nikdo nic nehlásil

Dle vyjádření prostějovský strážníků jim nikdo oficiálně drobné krádeže ani pohyb nezletilých dětí, které by měly docházet do školy a místo toho se minimálně několik týdnů toulají u Hloučely, dosud nenahlásil. „Občas se stane, že někdo, kdo má být umístěn v diagnostickém ústavu, se sám přihlásí. Jinak je to však pro nás naprostá novinka. Máme zmapované všechny bezdomovce na katastru města. Žádné děti však mezi nimi nejsou,“ vyjádřila se Tereza Greplová, podle níž by mohl vězet problém i v tom, že diagnostické ústavy rozhodně nefungují jako vězení. Pro děti tak není problém z nich kdykoliv utéct.