Sázka na to uskutečnit výcvikový tábor individuální akrobacie v USA vyšla parašutistům Armádního sportovního oddílu Dukla Prostějov náramně. Na letišti v Lake Wales absolvoval každý člen týmu během devíti dní pětačtyřicet seskoků! „Jde zhruba o osmdesát procent seskoků celé loňské sezóny,“ přiblížil význam vysokého čísla nadmíru spokojený trenér Libor Jiroušek.

Kemp ve Spojených státech si borci Dukly mohli dovolit díky navýšenému finančnímu rozpočtu. Svým způsobem šlo o risk, v případě nepříznivých podmínek se také mohlo jednat o poměrně drahý výlet. Vše ale klaplo znamenitě. „Měli jsme neskutečné štěstí na počasí i majitele dropzóny, který nám ve všem vycházel maximálně vstříc. Na většině kluků byl vidět velký posun dopředu. Určitě bychom to chtěli zopakovat i v příštím roce,“ plánuje Jiroušek.

Prostějovští parašutisté reprezentující Českou republiku by z povedeného soustředění měli těžit na civilním mistrovství světa 2024, které se letos uskuteční na přelomu srpna a září právě v Prostějově. „Natrénovali jsme nadstandardně. Potřebujeme v této disciplíně držet krok s těmi nejlepšími,“ podotýká pětačtyřicetiletý kouč.

Jeho svěřenci si v USA užívali nejen pohádkově modré oblohy, ale i divočejší přírody. „Všude byly výstražné cedule upozorňující na hady a krokodýly, i přímo na přistávací ploše. Za všechny komentáře stojí fakt, že teritorium místního populárního aligátora Stevea se nacházelo jen pár metrů od hotelu,“ přidává Jiroušek nevšední zážitek.

Po návratu domů potrénují členové ASO Dukla PV ve větrném tunelu, v dubnu se pak tradičně vydají k nácviku skupinové akrobacie do španělského střediska Empuriabrava.